Rendkívüli! Módosíthatják a KRESZ-t és a jogosítvány szabályait az Árpád hídi tragédia miatt

Pénzcentrum2023. július 11. 15:31

A KRESZ újragondolását és a B kategóriás jogosítvány megszerzése feltételrendszerének átgondolását tartja szükségesnek Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki szerint az Árpád hídi halálos közlekedési baleset kapcsán is kifejtette álláspontját.

Gyilkosságnak tartom – röviden így értékelte Lázár János az Árpád hídon történt gázolást, amelyben egy vétlen kerékpáros az életét vesztette - az ügyről korábban ebben a cikkben írtunk. Lázár a fővárosi önkormányzat feladataként nevezte meg a főváros közlekedési rendjének kialakítását, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a KRESZ jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy mindenkinek helyet csináljon az utcán - írja a Világgazdaság. "A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk, és melyiket nem" - mondta.

Hozzátette, nem zárná ki az átlagsebesség mérésének lehetőségét, de alapvetően nincs meggyőződve arról, hogy a sebességkorlátozás az egyetlen lehetséges megoldás. Már csak azért sem, mert a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet statisztikái szerint a hazai közúti balesetek csupán harminc százalékban vezethetők vissza a sebességtúllépésre, kétharmadukban a járművezetők rossz döntéseinek következményei.

Lázár szerint ezért "érdemben át kell gondolni" a B kategóriás - személygépkocsi-vezetői - jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét, szerinte "[a] jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel", mert nem elég, ha jobbak a jogszabályok, "jobban is kellene vezetni".

A jogosítvány megszerzésének szogorítása korántsem újkeletű ötlet, sőt nem csak magyar dilemma: néhány hónapja reppent fel az a hír, hogy szigorítást tervez az Európai Unió a jogosítványokkal kapcsolatban: ennek értelmében mindenkinek igazolnia kéne, hogy az életkorához képest alkalmas -e a gépjárművek vezetésére. Az ötlet széleskörű vitát váltott ki: sokan elvetették, mivel ez az idősek számára okozhat nehézségeket, míg mások támogatták a szigorítás bevezetését, mondván ezzel csökkenthető lenne a közúti balesetek száma.

Címkék:
közlekedés, autó, kresz, jogosítvány, szigorítás, lázár jános, közlekedési baleset, autóvezetés, közlekedésbiztonság, városi közlekedés, sebességtúllépés,