Fontos változás élesedik ezekben az Aldi parkolókban: ennek rengeteg autós örülhet

Pénzcentrum2023. június 29. 18:04

Négyállásos ultragyors elektromos autó töltőállomást hozott létre az E.ON Hungária Csoport az egyik székesfehérvári ALDI áruház parkolójában, két töltőberendezéssel. A 300 kW teljesítményű egyenáramú töltők a DC-töltők között leginkább elterjedt 50 kW-os villámtöltőkhöz képest hatszor gyorsabb töltést tudnak biztosítani. Az E.ON az ALDI-val együttműködésben 2025 elejéig további 14 magyarországi helyszínen telepít hasonló ultragyors töltőállomásokat.

A székesfehérvári esemény egy jelentős nemzetközi projekt első állomása, amelynek keretében Európa 9 országában több, mint ezer db 150 kW-os ultragyors töltőpontot épít ki a nemzetközi E.ON Csoport. A projekt anyagi hátterét részben az Európai Unió „Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz” nevű (CEF2) közlekedésfejlesztési támogatása biztosítja.

A 300 kW teljesítményű egyenáramú töltőberendezések a jelenleg elterjedt egyenáramú elektromos autó töltőknél akár hatszor gyorsabb töltést tudnak biztosítani, így az arra alkalmas járműveknél, a megfelelő körülmények esetén, akár egy 15 perces bevásárlás alatt is feltölthető a jármű akkumulátora. Az ultragyors töltők az e-mobilitás jelenlegi dinamikus fejlődési üteme mellett rövidesen elengedhetetlenek lesznek a hosszabb utazáson levő, vagy otthoni töltési lehetőséggel nem rendelkező autósok számára. 2025 elejéig további 14 magyarországi helyszínen fog – a székesfehérvárihoz hasonlóan – 2-2 darab, ultragyors, 300 kW-os töltőt telepíteni. A töltők a 300 kW-os teljesítményt megosztva, kétszer 150 kW-ot tudnak biztosítani, így összesen 30 db ultragyors töltőn, 60 töltőpont áll majd az autósok rendelkezésére.

A most átadott töltőállomás a nemzetközi E.ON csoport ultratöltő telepítési programjának része, amely Európa 9 országában több, mint ezer db 150 kW-os ultragyors töltőpont telepítését irányozta elő. Ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a legelső állomása a székesfehérvári töltőpontok átadása, melyek nem csupán Magyarországon, az európai programban is elsőnek számítanak.

A most átadott töltőket hamarosan újabbak követik majd, várhatóan elsőként Fóton.

Címkék:
autó, aldi, európa, elektromos autó, töltőállomás, nemzetközi, projekt, eon, elektromos, elektromos töltőállomás, elektromos autótöltő,