Autósok, figyelem! Váratlan változás jön az ügyintézésben: erre mindenki készüljön fel

Pénzcentrum2023. június 13. 09:30

Komoly változás jön a magyarországi autóátírásoknál: jövőre a tervek szerint az eredetiségvizsgálatokon kívül el lehet majd intézni online az egészet. A kormányzat is megerősítette, hogy fejlesztik az internetes szolgáltatásokat, bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

Egy nagyszabású informatikai fejlesztés után, várhatóan a jövő évtől nem kell többé hosszú okmányirodai sorban állással számolni az új vagy használt autók átírásakor, illetve az első magyarországi forgalomba helyezéshez tartozó ügyintézés miatt, a Belügyminisztérium ezekkel a funkciókkal bővíti majd az online járműves szolgáltatások körét – írja a Telex. Természetesen az illetékek befizetését is el lehet majd intézni online. Ugyanakkor az eredetiségvizsgálatra még mindig el kell vinni személyesen a megvásárolt használtautót, viszont a tervek szerint a kötelező biztosítást el lehet majd intézni az Ügyfélkapun keresztül.

Ezt a funkciót ugyanúgy Ügyfélkapu-regisztráció birtokában lehet majd használni, mint az autók előéletének lekérdezéséhez kifejlesztett Jármű Szolgáltatási Platformot. Az újítással csökkenhet a kormányhivatalok leterheltsége, amelyekben az időpontfoglalások tetemes részét még mindig az autóátírások teszik ki.

Az e-közigazgatásért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda megerősítette, hogy az ügyfélközpontú e-közigazgatás megteremtése érdekében elindult a járműügyintézést érintő online szolgáltatások fejlesztése, de a rendszer és a jogszabályi környezet kialakítása folyamatban van, így a részletekről később ad tájékoztatást.

Címkék:
autó, fejlesztés, kormányablak, online, változás, ügyintézés, ügyfélkapu, belügyminisztérium, használtautó, autóvásárlás, autók, eredetiségvizsgálat, szolgáltatások, átírás,