Már a szombati teljes nyitvatartás is veszélyben: még idén változtathatnak ezek a magyar üzletek

Pénzcentrum2022. október 7. 10:31

Az idei első 9 hónapban 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac. Ezen felül a rezsiszámlák emelkedését is rendesen megérzik a szalonok, de nem ugyanolyan mértékben, viszont a világítás lentebb tekerésére, illetve nyitvatartási változására számítani lehet – írja az Infostart.

2022-ben az év első 9 hónapjában összesen 85 769 személygépkocsi került forgalomba Magyarországon, ez tavalyhoz képest 9,3 százalékos visszaesés – ismertette a számokat Gablini Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke. A szakember hozzátette, érkeznek ugyan autók, csak korlátozott mennyiségben, nem annyi, mint amennyi megrendelés született az elmúlt időszakban. Érdekesség ugyanakkor, hogy a most beérkező autók egy-másfél évvel ezelőtti rendelésből fakadnak, tehát nem köthető össze a piac valós állapota azzal, hogy jelenleg mennyi szerződés kötődik.

Gablini Gábor beszélt arról is, jó hír, hogy egyre több gyártónak sikerült konszolidálnia az elmúlt fél-háromnegyed év problémáit, így egyre több modellnél rövidül a gyártás, azaz a megrendelési határidő. Olyannyira, hogy sok márkánál már azon is gondolkodni kell, mit csináljanak a hamarabb érkező autókkal, erre ugyanis a vásárlók nem biztos, hogy fel vannak készülve.

A szakember a rezsiválság kapcsán elmondta, az importőröket érintő energiaszámlák rendkívül eltérőek: van ahol kétszeres a gáz árának az emelkedése, van ahol 15-16-szoros és van, ahol még ennél is jelentősebben magasabb. Ráadásul

sok kolléga euró alapú árat kapott, így az árfolyamkockázat-kezelés is rájuk hárul, ami tovább rontja a tervezhetőséget és stabilitást

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- emelte ki Gablini Gábor, aki hozzátette, a szalonok így arra kényszerülnek, hogy például ők is lejjebb csavarják a fűtést, vagy éjjelre lekapcsolják a homlokzati világítást. Illetve a márkakereskedők a nyitvatartási időt is az érdeklődéshez igazíthatják, sőt, szombaton pedig szükség lehet majd az előzetes egyeztetésre, hogy nyitva legyenek.

Címkék:
rezsidémon, új autó, autószalon, autók, autókereskedés, autóeladás, rezsidíjak, rezsidíj, autó eladás, rezsiemelés,