Változás élesedett a benzinárstop-szabályoknál: sok autósnak fog fájni, ők állják a cechet

Pénzcentrum2022. október 4. 10:32

Bár a benzinárstop év végéig marad, egy másik kedvezményt nem hosszabbított meg a kormány: a kutasoknak október elsejétől már a hatósági árral érintett üzemanyagok után is tagi hozzájárulást kell fizetni a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség kasszájába. Ez a benzin esetében literenként 1,99 forint, a gázolajnál pedig 1,86 forint - a többletköltségeket pedig a nem hatósági áron tankolók fizethetik meg.

Bár a kormány év végéig kitolta a benzinárstopot, egy másik kedvezményt azonban nem hosszabbítottak meg decemberig - ez pedig sok magyar autósnak fájhat. Ugyanis, mint kiderült, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség részére fizetendő tagi hozzájárulás alóli mentesítése 2022. október 1-jével megszűnik a hatósági árral érintett üzemanyagoknál - hívta fel a figyelemet a szövetség.

Mindez annyit jelent, hogy a kutasoknak a benzin esetében literenként 1,99 forintot, a gázolajért pedig 1,864 forintot kell befizetni a kasszába.

Ez persze nem érinti a 480-as hatósági árat, de a kereskedők a piaci árakba beépíthetik: vélhetően ez a változás is közrejátszik abban, hogy a piaci áron tankolóktól a 95-ös benzin literjéért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet szerdától, a gázolaj piaci literára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik.

Címkék:
autó, kormány, benzin, gázolaj, változás, tankolás, kormányrendelet, gázolaj árváltozás, benzináremelés, hatósági ár, árstop, benzinárstop, ársapka,