Zsiday Viktor: felpumpálja az inflációt a szigor, több üzemanyagimport sem lesz

Pénzcentrum2022. július 31. 17:02

Éles kritikával illette Zsiday Viktor, befektetési szakértő a kormány szombati bejelentését, ami tovább csökkentette azoknak a számát, akik igénybe vehetik a hatósági áras üzemanyagot. A szakértő szerint ugyanis várhatóan csak nagyon kis mértékben fog bekövetkezni a fogyasztáscsökkenés, ha egyáltalán megvalósul. A szakértő szerint ugyanis ezzel az intézkedéssel mindössze annyit ért el a kormány, hogy megemeli a vállalkozók költségeit.

Zsiday Viktor befektetési szakértő saját oldalán kritizálta élesen a benzinárszabályozás kapcsán tegnap bejelentett lépéseket, amik szerinte a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalanok lesznek.

Elmondása szerint az üzemanyag árak 480 forinton való rögzítését már akkor sokan kritizálták, ami nem volt véletlen. A magas üzemanyagárak fogyasztáscsökkentő hatása ugyanis szerinte egyáltalán nem érvényesülhetett, így nem tudott javulni a fizetési mérleg sem. Az alacsony árak miatt pedig nem, hogy nem csökkent, de egyenesen nőtt a fogyasztás. Ez pedig nyomást gyakorolt a devizakeresleten keresztül a forint árfolyamára, lassította a gazdaságot és emelte az inflációt.

Zsiday elmondása szerint a céges autók egy része valójában magánhasználatban van, de jellemzően inkább céges ügyintézést folytatnak vele, ami pedig nem fog csökkenni a magasabb üzemanyagárak miatt.

A legfontosabb hatás, a fogyasztáscsökkentés várhatóan csak nagyon kis mértékben fog tehát megvalósulni. Az üzleti bizalmat tovább rombolja az új bejelentés, mert láthatóan kapkodás zajlik: senki sem tudhatja, hogy holnaptól melyik szabályozást hogyan módosítják, a kiszámíthatóság alacsony marad. És ami nagyon fontos: továbbra sem éri meg behozni Magyarországra feldolgozott termékeket, mert csak annyi változott, hogy nem nagyon nagy, hanem szimplán nagy veszteséggel adná el a terméket a kereskedő

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– írja a szakértő az oldalán. Így lényegében véleménye szerint az intézkedés valós hatása mindössze annyi lesz, hogy megemeli a vállalkozások költségeit, amit azok tovább fognak hárítani a vásárlókra. Tehát inflációt generál, miközben megemeli a Mol profitját. Amit lényegében el is vesz azzal, hogy megemelte a cégre kivetett különadót.

Az intézkedés ellenére tehát lényegében továbbra is kialakulhat az üzemanyaghiány, nem fog javulni a folyó fizetési mérleg és a forint árfolyama se. Viszont az infláció tovább fog növekedni, valamint nő a kormányzat bevétele.

Címkék:
benzin, forint, árak, üzemanyag, infláció, benzinár, intézkedés, üzemanyagár, mérleg, zsiday, üzemanyagárak, benzinárstop,