Veszélyes ámokfutók a magyar utakon: rengetegen közlekednek jogsi nélkül

Pénzcentrum2022. március 17. 09:33

Ijesztő statisztikákat árult el a rendőrség. Az egyenruhások évente tízezrével fognak érvényes vezetői engedély nélkül közlekedő autósokat hazánkban. Az állapotokon nem javított, hogy az ilyen esetek egy része már bűncselekménynek minősül tavaly óta - hívta fel a figyelmet a Vezess.hu

Az autós oldal részletesen ismertette, hogy mit is jelent az engedély nélküli vezetés fogalma, ami a szabálysértéstől a bűncselekmény kategóriáig terjedhet.

A legegyszerűbb eset, ha valaki rendelkezik érvényes, az adott kategóriára kiadott jogosítvánnyal, ám az épp nincs nála. Ez a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül, büntetési tétele 10 vagy 20 ezer Ft, attól függően, hogy a helyszínen vagy utólag fizetjük be a bírságot.

Súlyosabb eset az engedély nélküli vezetés szabálysértés, amely többféleképpen valósulhat meg. Ebbe a körbe tartozik az, ha az érvényes orvosi alkalmassági igazolás hiánya miatt a jogosítvány „lejárt”, ha az illető az általa éppen vezetett járműkategóriára nem rendelkezik vezetői engedéllyel (pl. személyautóra van jogsija, de teherautót vezet), vagy ha egyáltalán nincs jogosítványa.

Ezután a portál ORFK-tól kikért adatokra hivatkozva ismerteti, hogy bár az engedély nélküli vezetést 2021 májusa előtt és után más-más jogszabály tárgyalta, alapvetően ugyanarról van szó, vagyis hogy a járművezetőnek egyáltalán nem volt vezetői engedélye, nem rendelkezett kategóriával a vezetett járműre vagy a vezetési jogosultság ideiglenes szünetelése ellenére vezetett gépjárművet.

Minden évben tízezrével fogtak ilyen közlekedőket a rendőrök.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

 

A lap hozzáteszi, hogy az eltiltás hatálya alatt való vezetésnél is volt jogi változás, így szintén két adatsorból jönnek össze a számok, de annyi világos, hogy ezrével voltak/vannak azok, akik jól tudják, hogy tilos lenne volán mögé ülniük, mégis megteszik. Láthatóan indokolt volt a szigorítás.

Loading...

Címkék:
engedély, érvényesség, szabálysértés, vezetés, vezető, jogsi, engedélyezés,