Sorra szedi áldozatait a benzinárstop: egyre több kútra kerül ki az eladó tábla

Szánthó Péter2022. február 21. 16:58

Egyre több benzinkútra kerül ki az eladó tábla, sok vállalkozó már nem akar veszteségesen működni, vagy egyszerűen átadni az üzemeltetést. Olyan hirdetést is találtunk, amelyben a kistelepülés egyetlen töltőállomását kínálják eladásra. A benzinárstop miatti veszteségek egyre nehezebben érintik a magánkutakat: a vállalkozók érdekképviselői ma tárgaltak a kormánnyal, remélik, mihamarabb megoldás születik a helyzetre.

Máris több kisvállalkozó feladta, és kitette az eladó táblát a benzinkútjára. A Pénzcentrum több olyan hirdetést is talált az interneten, amelyben komplett töltőállomásokat árulnak a tulajdonosok. Amennyiben üzemszünetre vonulnának a veszteségek miatt, úgy a vonatkozó árstop-szabályok szerint az állam a Mol-t kérheti fel, hogy üzemeltesse tovább a töltőálloimást a lakossági ellátás biztosítása érdekében - ezért is dönthettek többen inkább az eladás mellett.

Például Bogácson "vállalkozói profilváltás" miatt eladó a település egyetlen benzinkútja a hozzá tartozó bolttal, autómosóval, gázpalack cserélő hellyel és irodahelyiségekkel együtt. A múlt héten feltöltött ingatlanhirdetés szerint a tulajdonos 120 millió forintot kér a kútért, amihez autókozmetika és garázs is tartozik.

Február elején került a piacra egy tiszaörsi benzinkút is, amelyről a tulajdonos azt állítja, nyereségesen üzemel, egyébként teljesen újszerű, 2017-ben adták át. Ennek a töltőállomásnak az ára 55 milió forint.

Egy soltszentimrei vállalkozó már tavaly év végén úgy döntött, akár céggel együtt is, 39,5 millióért eladja a kútját, amelyben modern kamerarendszer és számítógépes rendszer lett kialakítva. Tartozik hozzá egy 60 ezer literes, földbe ásott üzemanyagtartály is.

Kormányzati segítséget kérnek a kisvállalkozók

A benzinárstop miatt sok magánkút került nehéz helyzetbe, mivel immáron a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is magasabb, mint a 480 forintos maximális kiskereskedelmi ár. A kiskutasok vasárnap még azt közölték, petíciót és autós tüntetést is szerveznének, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre. A vállalkozók erdekképviselői hétfőn ültek le tárgyalni a kormányzat képviselőivel, hogy megoldást találjanak a problémákra, elkerülve a tömeges csődhelyzeteket. A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára, Perlusz László szerint a kiskutakat sem lehet az út szélén hagyni, egyfajta közteherviselés jelenthetne megoldást, miközben az érintetteket egyéb módon is meg lehetne segíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A délelőtti egyeztetések után György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára elmondta, a kormány kitart a benzinárstop mellett, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel. Hozzátette, a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak "abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni".

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, nem kaptak még jelzést arról, hogy töltőállomás szüneteltetné tevékenységét, és megerőstítette a tárca múlt heti közlését: nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére. A hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait.

Címkék:
vállalkozás, kormány, benzin, benzinkút, gázolaj, kiskereskedelem, eladó, hirdetés, ingatlanhirdetés, vállalkozók, benzinkutak, vállalkozók országos szövetsége, hatósági ár, árstop, ársapka,