Vékony jégen táncolunk: mi lesz, ha februárig elszállnak az üzemanyagárak?

Pénzcentrum2021. november 11. 19:18

Három hónapig nem kell izgulni: fixen maximum 480 forintba fog kerülni a benzin és a gázolaj Magyarországon. De mi lesz akkor, ha a februári határidőig elszállnak az árak?

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy 480 forinton maximalizálják a 95-ös benzin és a dízel árát. Az intézkedés 3 hónapig, tehát február 15-ig lesz érvényben első körben, aztán pedig felülvizsgálják a helyzetet.

A lépést egyébként Orbán Viktor október végén még kockázatosnak nevezte a parlamentben:

az árbefagyasztás egy olyan lépés, amelyből nagyon nehéz visszajönni, és összevissza hatásmechanizmusok járnak vele együtt a gazdaságban, és ha azt nem monitorozzuk előre jól, akkor lehet, hogy több kárt okozunk, mint amennyi hasznot hajtunk

- mondta egy azonnali kérdésre válaszul a miniszterelnök.

A döntés, mint láthatjuk, végül megszületett, a kormány 3 hónapos etapokban fogja megvizsgálni a piaci helyzetet. Ugyanakkor az üzemanyagok ára igen gyorsan változhat a világpiacon is. Nyilván, ha a maximált szint alá csökkennek az árak, akkor elengedik az intézkedést, ám ennél sokkal izgalmasabb kérdés, hogy mi lesz akkor, ha tartósan a hatósági ár fölött maradnak a literenkénti árak.

Márpedig jelen állás szerint a piac nem számít hatalmas árcsökkenésre. A témáról pont a hét közepén beszélgettünk Grád Ottóval, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárával, aki elmondta, szerinte az év hátralévő részében már nem várható jelentősebb áremelkedés sem:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Látva a kőolaj jegyzésárait, a piac nem vár további drágulást. A jelenlegi piaci helyzetben inkább enyhe árcsökkenésre, illetve stagnálásra számíthatunk, tehát jó eséllyel maradnak az üzemanyagárak a jelenlegi sávban

- vázolta a szakember.

Tehát jó eséllyel akár februárban is hasonló árakkal találkoznánk a magyar benzinkutakon, mint manapság. Kérdés, hogy akkor a kormány ráereszti-e újból az 500 forint feletti benzint és dízelt a magyarokra, vagy újabb három hónappal kitolják a könnyítő intézkedést - ahogyan a törlesztési moratóriumot is több ízben kitolták. Az áprilisi választásokra is tekintettel nem lehet kizárni, hogy ez az ársapka február 15. után is megmarad, ha az olajárak, vagy a forint árfolyama továbbra is 500 forint feletti fogyasztói üzemanyagárat indokolna. 

Annyi biztos, hogy az üzemanyagok adótartalmán nem tud érdemben csökkenteni a kormány, mivel egyfelől a jövedéki adó mértékét is fixen előírja az EU, az áfát pedig nem nem lehet az üzemanyagokon csökkenteni - az egyetlen járható út az lenne, ha en bloc lejjebb vinnék a 27 százalékos magyar áfát.

Címkék:
kormány, benzin, árak, piac, üzemanyag, gázolaj, üzemanyag árváltozás, üzemanyagárak, hatósági ár, árstop, ársapka,