Hamarosan változhat a KRESZ: már erre is zéró toleranciát sürget az EU

hvg.hu2021. október 14. 09:45

A közúti halálesetek számának csökkentése érdekében ideje volna bevezetni a nulla alkoholszintet a volán mögött az Európai Parlament szerint - szúrta ki a HVG. 

Évente több mint 20 000 ember veszíti életét az Európai Unió (EU) útjain. 2020-ban ez átlagosan 42 halálesetet jelentett egymillió lakosra. A helyzet javítása érdekében az Európai Parlament több ajánlást is közzé tett az elmúlt időszakban. Az egyik ilyen volt a komoly felhördülést kiváltó, 30 km/h-s sebességkorlátozás ötlete lakott területen, amelyre magyarázatuk szerint azért van szükség, mert a városokban egyre több az autós, a gyalogos és a kerékpáros egyszerre az utakon. 

Az autósokat érintő ötletek között szerepelt az is, hogy Európában legyen általánosan zéró tolerancia az alkoholfogyasztásnál.

Statisztikák mutatják a közúti halálesetek mintegy 25 százalékában szerepe volt az alkoholnak, ráadásul európai szinten a balesetek 15 százalékáért mostanra valamilyen drog felel. Nem sok olyan ország van Európában egyébként, ahol egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani vezetés előtt. Ilyen, hozzánk hasonlóan például Csehország, Szlovákia, Románia.

Svédország és Lengyelország szabályozása 0,2 g/liter véralkohol-koncetrációt, alig egy pohárnyi bort enged meg. Franciaországban ugyanakkor még mindig 0,5 g/l a megengedett határérték, míg a fiatal sofőrök esetében 0,2. A legutóbbi adatok szerint a "legbiztonságosabb" utak egyébiránt Svédországban vannak, 18 haláleset jut egymillió lakosra, míg Románia rendelkezik a legrosszabb mutatókkal, 85 halálos balesettel egymillió lakosra vetítve. Magyarországon ezzel szemben 46 halálos áldozat jutott egymillió lakosra 2020-ban az EU előzetes statisztikái szerint.

Címkék:
autó, európai parlament, európa, magyarország, zéró tolerancia, európai unió, alkohol, szlovákia, románia,