Tudtad? Ezért kerül százezrekkel többe egy új autó, mint a listaár

Pénzcentrum2021. február 20. 07:01

Kevesen tudják, de az új autókért valójában nem annyit kell fizetni, mint amennyi ki van írva a szalonban: hogy kigurulhassunk vele a telepről, bizony a járulékos költségeket is le kell perkálnunk. A Pénzcentrum most hazánk legnépszerűbb autója, a Suzuki Vitara esetében nézte meg, pontosan mennyi is az annyi. Nem árt, ha a vételáron felül még van hirtelen nagyjából 200 ezer forintunk.

A magyarországi autókereskedésekben valójában többe kerülnek az új járművek, mint amennyi az árlistában szerepel. Sokan csak a vásárláskor döbbennek rá, hogy a nagy gonddal és türelemmel kiválaszott, és összeállított kocsijuk vételárán felül még mást is fizetni kell. Ugyanis még az ügyintézés költségei is a vevőt terhelik, egy új autó árához képest ezek annyira nem nagy összegek, de például, ha valaki hitelre vásárol új autót a szalonból, annak fájdalmas meglepetés lehet. Hogy pontosan mennyibe is kerülnek az adminisztrációs költségek, azt most a magyarok kedvenc autójának példájával szemléltetjük.

Új autót szeretnél, de szűkös a keret? Nézz szét a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorában!

A legolcsóbb Suzuki Vitara most kedvezménnyel 5,6 millió forintért lehet a miénk, az adminisztrációs költségek tekintetében az nem lényeg, hogy milyen a felszereltség, ami egyedül számít, az a motorban a köbcenti, illetve a környezetvédelmi besorolás. Annyi szerencsénk van, hogy a Suzuki minden Vitarát az 1,4 literes, 48 voltos hibrid meghajtással kínál, ami 130 lóerős teljesítményű, úgyhogy a forgalomba helyezés összege minden modellváltozatnál ugyanaz.

Forgalomba ki helyezi?

Bár a kereskedők segítenek elintézni a forgalomba helyezést, az nincs benne az árban. A Suzuki konfigurátorában az apróbetűs rész konktréta így fogalmaz:

A feltüntetett árak nem minősülnek kötelező érvényű ajánlatnak, forintban értendőek, tartalmazzák a 27 %-os ÁFÁ-t. Az üzembe- és forgalombahelyezés költsége külön fizetendő.(...)

És bizony, a világbajnok magyar áfán kívül még, ahogy írják is, egy csomó más költséggel is számolni kell. Hogy csak a forgalomba helyezést nézzük:

  • új forgalmi 6000 forint
  • új törzskönyv 6000 forint
  • egy pár rendszámtábla 8500 forint
  • és még vagyonszerzési illetéket is fizetni kell.

Utóbbi a Vitara esetében 750 forint/kW, azaza a 95 kW-s (tehát 130 lóerős) motor miatt ez 71 250 forint. Ha összeadjuk, akkor máris kijön majdnem 100 ezer forint (egészen pontosan 91 750). Ugyanakkor bizonyos kereskedések átvállalják ezeket a költségeket, de nem ez az általános gyakorlat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fentieken kívül rád hárul még a köteleő biztosítás megkötése is, aminek díja egyéntől függ, annyi biztos, hogy az MNB adatai szerintBudapesten egy évre átlagosan 63 ezer forintba kerül a kgfb, mialatt vidéken csak 38 ezer. Sőt, a forgalomba helyezést követő hónaptól gépjárműadót is kell majd fizetned, ami a Vitara esetében egy évre 32 275 forint.

Slusszpoénként, amikor már mindent kifizettél, és elhozhatod az új autódat, akkor meg is tankolhatod: a Vitara tankja 47 literes, egy liter benzin pedig immár több mint 400 forintba kerül, szóval még ere is számolj bő 19 ezret kezdésképpen.

Címkék:
vásárlás, autó, adó, autóvásárlás, rendszámtábla, újautó, vételár, forgalomba helyezés, suzuki vitara, 95 benzin, suzuki magyarország, 95-ös benzin,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató