Téli tévhitek dőltek meg: ez tuti nem tesz jót az autódnak

Pénzcentrum2020. január 5. 13:00

Örök kérdés, hogy miképpen érdemes lemosni az autónkat a téli hónapokban. Ebben a cikkben megpróbáljuk tisztába tenni a dolgokat: milyen gyakran, milyen hőmérsékleten érdemes megtisztítani az autót a szennyeződésektől. A téli autómosásnak több veszélye is van, ezekre is kitérünk.

Rengeteg tanács, tipp kering az interneten a járművek megfelelő téli karbantartásáról: legtöbben azt ajánlják, hogy a hidegebb hónapokban mossuk gyakrabban a kocsit, de ügyelni kell a fényezés védelmére. Erre cáfol rá a német autóklub, ugyanis az ADAC kisokosa szerint egyáltalán nem szükséges sűrűbben lemosatni a járművet, mint nyáron. Hiszen minden időben érvényes az alapvetés: egy tiszta autót könnyebb észrevenni a forgalomban, mint egy dzsuvás, poros járgányt - de amióta kötelező a nappali menetfényeket felkapcsolni, ez a szempont másodlagos. Szóval a németeknél az a mondás, hogy nincs külön szabály, télen is mindenki a maga ízlése szerint mosson autót, amiker szerinte az már elviselhetetlenük mocskos.

Válogass a legjobb személyikölcsön ajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Egy másik téli autós alapvetés, hogy az utakra kiszórt csúszásmentesítő anyagok (ú.n. útszóró só, homok) keményen beindítják a korróziót. Ez az ADAC szakemberei szerint csak részben igaz: a sértetlen fényezésnek például egyáltalán nem árt a só, de a lakkhibák, rozsdafoltok környékén valóban fokozhatja a baj. Az újabb autók alváza már gyárilag kap korrózióvédelmet (ennek érdemes utánajárni), de a régi kocsikra - amikkel a legtöbb magyar jár - is lehet utólag kezelni különféle védőanyagokkal.

Mikor tilos télen autót mosni?

Vannak olyan szituációk, amikor a németek szerint sem ajánlatok kocsit mosni: a szakemberek azt javasolják, hogy ha a hőmérséklet tartósan nulla és mínusz tíz fok között van, akkor inkább hagyjuk a mosót. Ugyanis ha a meleg, tisztítószeres víz érintkezik a jéghideg kasztnival, az egyfajta hősokkot okozhat - főképpen a korábban már károsodott, vagy újrafestett felületek vannak veszélyben ilyenkor. Emellett a gumitömítéseknek és a záraknak sem tesz jót a hirtelen hőingás.

Fontos még, hogy ha automata mosóba mennél, a program indítása előtt bizonyosodj meg róla, hogy minden hó és jégmaradványt eltávolítottál az autóról. Máskülönben fennáll a veszélye, hogy ezek szétkarcolják a fényezést, ahogyan a kefék széthordják őket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzáteszik még az ADAC-nál, hogy télen sem kell különösebben drága szereket, mosóprogramokat használni, a durva szennyeződéseket már az alap gépi mosás is gond nélkül leszedi. A régi autóknál alvázmosást is érdemes kérni, de ez általában az alapprogramoknak is része.

Címkék:
utazás, autó, tél, hideg, autómosó, útszóró só,