Vége lehet az autósok rémálmának: jöhetnek az új szabályok?

Pénzcentrum2013. szeptember 19. 05:13

Kérdés, mennyire unják már az autósok, hogy egy baleset után egy olyan biztosítóval kell egyezkednie, amelyik ellenérdekelt a kárrendezésben. A megoldás a direkt kárrendezés lehet, vagyis az, ha a saját biztosító fizeti ki a keletkezett kárt, amit végül behajt a vétkes fél biztosítóján.

Jobb lenne, ha egy baleset után a saját biztosítónk rendezné a kárt? - teszi fel a kérdést a PSZÁF legújabb vitaanyaga, ami alapján a biztosítók közösen eldöntik majd, hogy direkt kárrendezés bevezetésre kerülhet Magyarországon. A pénzcentrum.hu-n most te is beleszólhatsz, hogy milyen legyen a jövő kgfb-je.

A direkt kárrendezés lényege tehát egyszerű, elsőre talán túl jól is hangzik. Egy baleset után a keletkezett kárt az a biztosító fizesse, akivel szerződésben állunk, aki elméletileg még érdekelt is abban, hogy minél gyorsabban megoldja a dolgot, hiszen egy elégedett ügyfelet akar, aki a következő évben is neki fizeti be a csekkjeit.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a direkt biztosításnak?
+ Egyértelmű, hogy ki rendezi a kárt.
+ A biztosítónak érdeke jól kiszolgálni az ügyfelet.
+ Nem a kárösszeg leszorításában érdekelt a biztosító.
- Díjak emelkedhetnek.


A rendszer első ránézésre nagyon is előnyös az ügyfelek számára, de sokak szerint ma is jól működik a külső szakértőkkel megerősített kárrendezés. Egyébként meg szinte biztosra vehető, hogy egy hasonló rendszer áremelkedést hozna magával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyrészt sokan hajlandóak lennének többet fizetni a jobb szolgáltatásért, de lennének olyan tényezők is, amelyek tényleges előnyök nélkül drágítanák a biztosítási díjakat. Például a biztosítók túl nagy kárösszeget állapítanak meg, hiszen azt a másik intézet úgyis kifizeti nekik, de az autósok is kevésbé vezetnek biztonságosan, ha kár esetén biztosabban hozzájutnak a pénzükhöz. Ez utóbbi elhanyagolható hatású, míg a másikra is van megoldás. De minek változtassunk bármin, ha a jelenlegi rendszer is jól működik? Szavazz te is, hogy mi legyen a kötelezőkkel!

 

Címkék:
biztosítás, autó, KGFB, baleset,