Motorosok, figyelem! Kötelező lesz a műszaki vizsga

Pénzcentrum2013. július 2. 21:08

A motorkerékpárokra, egyes pótkocsifajtákra és lakókocsikra is kiterjesztette a kötelező műszaki vizsga követelményét, és hatékonyabbá tette a haszongépjárművek közúti műszaki ellenőrzését az Európai Parlament.

"Magas színvonalú műszaki vizsgát vezetünk be" - jelentette ki a közúti járműellenőrzés témájával foglalkozó német néppárti képviselő, Werner Kuhn. A képviselők döntése alapján 2016-tól minden tagállamban kötelező lesz a motorkerékpárok, 2018-tól pedig a mopedek műszaki ellenőrzése. A mopedekkel kapcsolatos döntés hatékonyságát a Bizottság még megkérdőjelezheti.

A Parlament a két tonnánál nehezebb pótkocsikra és a 750 kilogrammnál nehezebb lakókocsikra is kiterjesztette a kötelező műszaki vizsgát, emellett támogatta a 3,5 tonnánál nehezebb pótkocsikra érvényben lévő szabályokat. A Parlament a jelenleg is érvényben lévő négy évben szeretné megszabni az első vizsga érvényességi időtartamát, majd a négy év elteltével két évente kellene műszaki vizsgára vinni a járművet.

A haszongépjárművek közúti ellenőrzése

A Parlament egy kockázatértékelő rendszer felállítását is javasolta annak érdekében, hogy a haszongépjárművek közúti műszaki ellenőrzése hatékonyabb legyen. A tagállamok által összeállított lista alapján az ellenőrzések a műszaki vizsgákon sorozatosan rosszul teljesítő járműparkok üzemeltetőit vehetnék célba. "A közúti ellenőrzések során minden országban mást vizsgálnak meg, ezért van szükség a szabályozás uniós harmonizálására" - mondta Olga Sehnalová, a közúti műszaki ellenőrzések témájáért felelős cseh szociáldemokrata képviselő. A képviselők a könnyű haszongépjárműveket is a szabályok hatálya alá vonták.

A jármű forgalmi dokumentumai

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A járműre vonatkozó okmányokat nemzeti elektronikus regiszterben kell tárolni. Így javul a tagállamok közötti információcsere, és egyszerűbbé válik a lopott járművek adásvételének megakadályozása is. "Az elektronikus adatbázison alapuló információcserének köszönhetően biztosak lehetünk majd benne, hogy az EU útjain közlekedő járművek megfelelnek a biztonsági követelményeknek" - mondta Vilja Savisaar-Toomast, a forgalmi dokumentumok témájáért felelős észt liberális képviselő.

A Parlament egyetért a Bizottsággal abban, hogy a járművek műszaki vizsgájára vonatkozó jogszabályokat rendeletek formájában kell megfogalmazni azért, hogy a szabályok minden tagállamban közvetlenül alkalmazandók legyenek. A tagállamok ennél szigorúbb szabályokat is alkothatnak.

Címkék:
autó, európai parlament, motor, műszaki vizsga,