24 °C Budapest

Már lehet kapni magyar görögdinnyét a hazai üzletláncokban

MTI
2014. július 7. 13:04

Megerősödött, talpra állt a magyar dinnyetermelés az elmúlt években, amit az is jelez, hogy a korábbi mintegy 5 ezer helyett ma már 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban - hívta fel a figyelmet a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor hozzátette, a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. Aláhúzta: a magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye 40-50 százalékát külföldön adják el.

A miniszter a magyar görögdinnye promócióját elindító rendezvényen arra kérte az embereket, hogy minél több magyar dinnyét fogyasszanak, mert ez a szántóföldi gyümölcs nemcsak nagyon jó minőségű, hanem egészséges és vitaminokban gazdag.

Kérte a vásárlókat, hogy az itt-ott még fellelhető import dinnye helyett vegyenek magyart. A promóciós akcióhoz több nagy magyarországi áruházlánc is csatlakozott - fűzte hozzá.

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke elmondta, az idén bőven lesz görögdinnye az országban. A belső fogyasztás az elmúlt évek promóciós akcióinak hatására mintegy 20 százalékkal nőtt. A dinnye minősége jó, és várhatóan magyar görögdinnye kerül majd több európai ország fogyasztóinak asztalára az idén júliusban, augusztusban és szeptemberben.

A FruitVeb elnöke elmondta: a görögdinnye termőterülete 2011-től 2014-ig 4700 hektárról 6000 hektárra nőtt. Ez a nemzeti dinnye programnak és a magyar görögdinnyét népszerűsítő promóciós akciónak köszönhető. Az idei termés fele-fele arányban kerül majd a bel- és külföldi piacra. Hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy Magyarország visszahódítsa korábban elvesztett piacait, és ismét a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre legyen, mint a kétezres évek elején.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke rámutatott: veszni látszik annak a négyéves munkának az eredménye, amelyet a kormány, a szakmai szervezet és a dinnyetermelők egyesülete közösen végzett a termelők érdekében. Az elnök úgy vélte: a magyar dinnyetermelők támogatásáról szóló konszenzus felborult, mivel egyes áruházláncok akcióznak a dinnyével. Ez pedig a magyar termelők számára káros.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dinnyetermelők egyesületének elnöke elmondta: a 30-35 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár nem fedezi az előállítás költségeit. A ráfordításokat a legalább 40 forintos felvásárlási ár fedezné - közölte. Hozzátette: semmi nem indokolta, hogy a dinnye árát egyes áruházláncok taktikai okokból levigyék.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: az üzletlánchoz a hétvégén érkezett meg az első nagyobb magyar görögdinnye-szállítmány. Ennek köszönhetően megkezdődik a magyar görögdinnye idei szezonja az üzletekben. Az áruházlánc vállalja, hogy innentől kezdve kizárólag magyar görögdinnyét vásárol és forgalmaz - jelentette ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 19. 16:13
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem