12 °C Budapest

Megkönnyítik a magyar vásárlók dolgát

Pénzcentrum
2012. július 25. 11:03

A fogyasztók jobb tájékoztatását segíti, a hazai termékeket pedig támogatja az egységes védjegy- és logórendszer, amelyről kedden tárgyaltak az érintettek a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A szaktárca együttműködési megállapodást készít elő egy civil nonprofit kft.-vel, hogy a védjegyek feltüntetésével a vásárlók könnyebben eligazodhassanak a hazai termékek között.

A szeptember 1-jén hatályba lépő magyar termék rendelet nem piacszabályozó eszköz, nem ír elő védjegy, vagy logó használati kötelezettséget a három kategória - magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék - megjelenítéséhez - mondta a megbeszélésen Kardeván Endre. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a tárca ugyanakkor támogatja a civil szervezetként működő Magyar Termék Nonprofit Kft. kezdeményezését. A szervezet felajánlotta, hogy a már évek óta működő terméktanúsítási rendszerét hozzáigazítja a magyar termék rendelet elvárásaihoz. Mindannyiunk érdeke, hogy egységes szabályozás jelölje a magyar termékeket, hogy a vásárlók egyszerűbben tájékozódhassanak és dönthessenek.

A fogyasztók érdeke, hogy minél több gyártó használja megkülönböztető jelölésként a magyar termék rendeletben felsorolt kategóriákat, ezzel is segítve a vásárlókat - mondta a Magyar Termék Nonprofit Kft. igazgatója. A cég vállalja, hogy a rendeletben meghatározott feltétel-rendszer szerint módosítja a tanúsítási szabályzatot, gondoskodik a védjegyes termékek marketingjéről és mind szélesebb körben történő elterjesztéséről.

A fogyasztók egyre gyakrabban keresik a boltokban a magyar termékeket, nő a magyar élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor a vásárlók nehezen igazodnak el a különféle címkék és jelölések között. A fogyasztónak joga van tudni, hogy mit vásárol, a gyártónak pedig joga és kötelessége, hogy a termék lényeges tulajdonságairól tájékoztassa őt - fogalmazott a megbeszélésen Gyaraky Zoltán főosztályvezető. Mint mondta, a tárca támogat minden olyan kezdeményezést, amely a fogyasztói bizalom erősítését, a vásárlók igényeinek mind teljesebb kielégítését szolgálja.

A védjegy és logóhasználatban érdekeltek további egyeztetésen véglegesítik és egyeztetik szempontjaikat, hogy a magyar termék rendelet hatálybalépése, szeptember 1-je után használható legyen az új termékmegjelölés.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem