Drágul a telefonálás, a T-Mobile is árat emel

Pénzcentrum
2012. július 12. 13:06

A kedvezőtlen gazdasági és piaci folyamatok miatt fokozatosan, szeptemberi, illetve októberi hatállyal módosítja díjszabását a Magyar Telekom. Bár a vállalat a közleményében azt írja, a mostani áremelés nem jelenti a telefonadó áthárítását az ügyfelekre, ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy az új adónak ne lenne köze az ősszel életbe lépő tarifaemelésekhez.

Utolsóként a Magyar telekom is döntött az emelésről

A tarifaváltozások megfelelnek a mobil és vezetékes, illetve számlás és kártyás díjcsomagok eltérő sajátosságainak, és megőrzik az ügyfelek által kedvelt előnyöket és kedvezményeket, áll a társaság közleményében.

Az előfizetéses mobil csomagokban a havidíj változását mérséklik a lebeszélhető és változatlan árú percek és sms-ek, a kártyás csomagokban viszont a változó perc- és sms-díjakhoz nem társul havidíj. A nagyvállalati ügyfelek részére nem változnak sem az egyedi keretszerződésben rögzített díjcsomagok havidíjai, sem a belföldi perc- és sms-díjak. A vezetékes szolgáltatáscsomagok havidíjai a változás után is a hatóságilag meghatározott árplafon alatt maradnak.

Az őszi lépcsőzetes és részleges tarifaváltozást elkerülhetetlenné teszik a kedvezőtlen piaci folyamatok, a javulást nem mutató gazdasági környezet hatásai, a vártnál magasabb infláció, valamint az elmúlt időszakban hozott egyes gazdaságpolitikai döntések. Ugyanakkor a részleges díjszabás-módosítás nem a 2012 júliusától bevezetett új távközlési adó fogyasztókra történő áthárítását jelenti.

Mi változik júliustól?

Az Országgyűlés 2012. május 18-án törvényt fogadott el távközlési adó bevezetéséről 2012. július 1-jétől határozatlan időre. Az adó a távközlési szolgáltatókat terheli, vezetékes és mobil hangforgalmuk valamint mobil SMS/MMS forgalmuk alapján. Az adó mértéke vezetékes és mobil hangszolgáltatás esetében 2 forint percenként valamint 2 forint SMS-enként és MMS-enként.

Az adó mértéke magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámok esetében hívószámonként havi 700 forintban, míg az egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 2500 forintban került maximálásra. 2012-re vonatkozóan az adó maxima magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámok esetében hívószámonként havi 400 forint, míg az egyéb hívószámok esetében hívószámonként havi 1400 forint.

Mit tesznek a versenytársak?

Vodafone

A Vodafone csak részben hárítja át ügyfeleire a telefonadót, a tarifamódosításra július 1-jétől kerül sor. Az emelés előfizetéses ügyfeleknél havonta egy fix összegben jelentkezik, és nem haladja meg a fizetendő adó maximumát. A feltöltő-kártyás ügyfelek esetében a tarifa-módosítás percenkénti és sms-enkénti mértéke is kevesebb nettó 2 forintnál. A változások nem érintik a bónusz perceket, üzeneteket, és az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket, valamint a speciális Vodafone díjcsomagok által kínált egyéb ingyenes kedvezményeket sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Telenor

A Telenor már májusban jelezte, nem képes lenyelni a telefonadót, így annak egy részét áthárítja ügyfeleire. Az árváltozás július 16-án lép életbe, és összességében a telefonadóból fakadó többletköltségeknek csak egy része lesz majd érezhető a Telenor ügyfelei számára. A vállalat a különböző fogyasztói csoportok telefonhasználati szokásainak figyelembevételével módosítja tarifacsomagjait és szolgáltatásait: a lakossági ügyfelek havidíjai nem változnak, míg a sok hívást bonyolító kis- és középvállalati ügyfelek hívásköltségei nem a használat alapján módosulnak. A változások minden tarifacsomagban érintik az sms-eket, a mobilinternet díjszabás viszont a telefonadó bevezetése kapcsán nem változik.

Tesco Mobile

A Tesco Mobile nem emeli percdíjait legalább 2012. október 1-jéig, a július 1-jén bevezetésre kerülő új távközlési adó ellenére, közölte a társaság június elején. A virtuális mobilszolgáltató március 1-jei indulásakor az ígérte, hogy tarifáit mindenkor az átlátható, könnyen megérthető percdíjak fogják jellemezni, és ehhez kívánja tartani magát a jövőben is, anélkül, hogy az új adót bármilyen formában beépítené a szolgáltatás díjába - hangsúlyozta a cég.

BTel

A Business Telecom elnök-vezérigazgatója elmondta: "Míg az adóbevételek növelését célzó kormányzati tervek érthetőek, minden érintett számára komoly bizonytalansági tényező az adó percdíj-alapú kiszámítása. A percdíj-alapú adó egyik legfőbb hátránya szolgáltatói oldalon a működési, számlázási és behajtási rendszerek átalakításának költség-, és időigényessége; az állam számára pedig a forgalom makroszintű mérséklődéséből következő áfabevétel-kiesés. A BTel beruházási politikáját, ugyanakkor, nem befolyásolja az új adó bevezetése, forgalmát pedig kis mértékben ugyan, de kedvezőtlenebbül érintené az áthárítás, mint az adóteher átvállalása. A Business Telecom vezetősége ezért úgy döntött, a társaság a telefonadót 2012-ben biztosan nem terheli át előfizetőire."

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem