Lassan zárkózik fel Ferihegy Európához

2009. március 10. 15:15

Az új szelektív hulladékgyűjtő konténerek jelképes felavatásával elindult a szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen. A hulladékgyűjtőket Oláh Lajos a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) államtitkára, Viszkei György, az ÖKO-Pannon ügyvezető-igazgatója és Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója avatta fel a ferihegyi repülőtér 2B termináljának indulási szintjén.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: "Fontos, hogy az ország repülőtere jó példával járjon, hiszen az ideérkező külföldieknek Ferihegy gyakran az első és a legutolsó élmény Magyarországról. Éppen ezért jelentős nap a mai, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés elindításával Ferihegy végre az európai zöld repülőterek közé került. A repülőtér fejlesztése, bővítése és modernizálása nemcsak új terminálépületek létrehozását, és az utas-szolgáltatások színvonalának emelését jelenti, hanem egyben a legkorszerűbb környezetvédelmi technikák és szemléletmódok alkalmazását is. A repülőtér működtetését és fejlesztését pedig csak úgy tudjuk elképzelni, hogy eközben a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után a földön."

Oláh Lajos, a KVVM államtitkára hozzátette: "Egy ember 300 kilogramm hulladékot termel otthon és 150 kilogrammot munkahelyén évente, és ennek 80 százaléka a hulladéklerakókon végzi. Ezért tartom kiemelt fontosságúak az ehhez hasonló kezdeményezéseket, amelyek az újrahasznosítás irányába terelik a hulladékot."

A Budapest Airport még tavaly döntött úgy, hogy Ferihegy egész területén bevezeti a szelektív hulladékgyűjtést. Ennek részeként 250 szelektív hulladékgyűjtőt helyezett el a repülőtér utas termináljain és irodahelyiségeiben. Az utasok és a dolgozók három - papír, műanyag/fém és vegyes - konténer-részbe helyezhetik el a hulladékokat. A szelektív hulladékgyűjtést végző Avermann Kft. a repülőtéren egy kézi előválogató állomást is üzembe állít, ahol a vegyes hulladékokból további újrahasznosítható részeket különítenek el. A válogatás után a cég bálákba tömöríti a hulladékot, majd továbbszállítja azt megfelelő hulladékhasznosító és kezelő létesítményekbe.

A Budapest Airport az ÖKO-Pannon-nal közösen az utasok és a repülőtéren dolgozók felé kommunikációs kampányt indított Ferihegyen.

"A szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítése a ferihegyi repülőtéren amellett, hogy példaértékű, egy kisebb magyar város hulladékmennyiségének kezelésére nyújt korszerű megoldást. Az ÖKO-Pannon Kht. kiemelten fontosnak tartja az utasok és a személyzet tájékoztatását, ezért olyan eszközökkel segíti a helyes válogatást, mint a gyűjtőedényekre kihelyezett matrica és a plakát" - mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szelektív hulladékgyűjtés eredményeként hatalmas mennyiségű kommunális szemét újrafeldolgozása válik lehetővé Ferihegyen. A repülőtéren évi 8,6 millió utas és 10 millió látogató után kell takarítani, és naponta termelnek hulladékot a légikikötő területén működő cégek is. Több mint hatvan cég kb. 13 ezer munkatársa dolgozik nap mint nap a repülőtéren, ami megegyezik Balatonfüred lakosságával. Ferihegy egy önálló kisváros, amely saját hőerőművel, víztisztítóval, belső buszjárattal és fogorvosi rendelővel rendelkezik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a 15 Margitsziget területű légikikötő jelenleg napi 7 tonna szemetet termel.

A jövő évtől ennek a mennyiségnek a 60 százaléka újrahasznosításra kerül, vagyis napi négy tonnával kevesebb hulladék terheli a környezetet. Az újrahasznosítás aránya Magyarországon átlagosan 14%.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm