12 °C Budapest

Aki rosszindulatú, hamar meghízik!

2009. március 2. 18:00

Tisztában vagyunk vele, hogy ez a cím még parafrázisnak is nagyon gyenge, de francia kutatók két évtizedes (!) vizsgálat után erre a megállapításra jutottak.

Minél ellenségesebb valaki a környezetével, annál inkább indul hízásnak az évek folyamán - derítette ki Dr. Hermann Nabi kollégáival egy húsz évig tartó angol vizsgálat eredményei alapján. Az ellenségesség és rosszindulatúság méréséhez egy pszichológiai vizsgálatnak vetettek alá 6 484 férfi és női alanyt a kísérlet kezdetén, majd a következő 20 év folyamán négyszer mérték meg az alanyok testtömegindexét, mely a magasság és a testsúly viszonylatában határozza meg, hogy az illető testsúlya normális, túl kevés, vagy épp túl sok.

A felmérés tanulsága szerint az ellenséges, rosszindulatú emberek testsúlya eleve magas volt a tanulmány kezdetén. Érdekes azonban, hogy míg a nők esetében az elhízás és a rosszindulatúság mértéke folyamatosan nőtt az évek folyamán, addig a férfiaknál a súlyfelesleg aránya folyamatosan nőtt.

Az ellenséges magatartás sokféleképpen befolyásolhatja a testtömegeindexet - véli Nabi és csapata az American Journal of Epidemiologyban megjelent cikkben. Az ilyen típusú emberek például kevésbé hajlandóak követni az egészséges életmódra és edzésekre vonatkozó tanácsokat és a depresszió is sokkal gyakrabban kopogtat az ajtajukon.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy nem jó dolog rosszindulatúnak lenni. Nem csak azért, mert egy idő után a kutyánk sem áll szóba velünk, de sokkal gyakrabban fordulhat elő szív- és érrendszeri megbetegedés vagy magas vérnyomás az ilyen embereknél, így aztán az általános halálozási kockázatuk is magasabb, mint a jobban szocializált embertársaiké.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem