21 °C Budapest

Mindenki a másét használja

Pénzcentrum
2006. március 30. 10:45

Magyarországon a termőföldkészletek aránytalanul nagy része van az agrárágazathoz nem kötődő tulajdonosok kezében, beleértve az állami tulajdont is. Ezért, a következő kormánynak javaslatcsomagot nyújt be az agrárium helyzetéről a MOSZ - írja mai számában a Napi Gazdaság.

A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége egyik párttal sem köt szövetséget azaz politikailag neutrális semleges. Ugyanakkor mindenkivel törekszik a párbeszédre - mondta Nagy Tamás elnök. A szervezet javaslatcsomagot állított össze a következő kormányzati időszakra és ezt az anyagot vitatják meg a jelenlevő pártok képviselőivel egy kibővített elnökségi ülés keretében. A dokumentum egyik fontos eleme a termőfölddel kapcsolatos rész, de vonatkoznak javaslatok a foglalkoztatás elősegítésére és a piac élénkítésre is.
Kiemelve a termőföldet, a MOSZ javaslatának lényege, hogy a jövőben az élvezzen elsőbbséget a vásárláskor, aki hivatásszerűen dolgozik a földdel. A MOSZ ideérti a társas vállalkozásokat is, amelyek jelenleg ki vannak zárva a termőföldvásárlásból. Eddig az SZDSZ képviselője Gombos András szólt hozzá a javaslatokhoz és elmondta, hogy egyetértenek és támogatják a MOSZ termőföld-tulajdonjogára vonatkozó javaslatát, és támogatják a gépszövetkezeteket is, amelyek a kisebb vállalkozások számára jelentenének megoldást.

Az MDF véleményét Raskó György tolmácsolta és úgy vélte a következő években a hazai piacon élesedni fog a versen, ebben csak akkor lehet sikeresen részt venni, ha a magyar társadalom, az érdekképviselet és a politika békét köt, azaz meg lesz agrárbéke Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem