Háború dúl a könyvesboltokban: ki viszi el a balhét?

2014. december 19. 06:14

A hazai könyvpiacon az árbevétel 30-40 százaléka a karácsonyi szezonban képződik, ami azt jelenti, hogy minden évben van egy olyan cash-flow-fröccs a rendszerben, amivel az adósságokat ki lehet fizetni - vallja Starcz Ákos. A Libri-Shopline Nyrt. vezérigazgatójával többek között az idei karácsonyi szezon újdonságairól; a könyvpiac kihívásairól, megújításának lehetőségeiről; a szakma nagy túlélőiről; valamint a szegmensre ható állami szerepvállalásról beszélgettünk.

Pénzcentrum: Alig néhány nap van karácsonyig, a vásárlási láz viszont - ahogyan az lenni szokott - még csak most fog tetőzni. Mik lesznek idén a slágerek, újdonságok?

Starcz Ákos: Nagyon érdekes, hogy idén sok jó könyv van, de nincs egyetlen kiugró sem. Amíg tavaly rá lehetett mutatni egy Frei Tamásra vagy egy Infernóra, amik a karácsonyi szezon csúcssikerei voltak, addig idén a karácsonyi slágerkönyvek a pár tízezer darabos kategóriába esnek majd. A klasszikus gyermek-könyveken kívül számos felnőtt cím lehet az idei ajándékszezon slágere. Nyáry Krisztián idén híres szerelmek helyett hősökről írt, volt miniszterelnökünk Németh Miklós életrajzi könyvvel jelentkezett, és D. Tóth Kriszta második regénye is várakozások felett teljesít. Az első 10 ezer példányt úgy elkapkodták a boltokból, hogy pár napig nem is volt, újra kellett nyomni. Az idei karácsonyi szezon egyik legszebb, legkomolyabb meglepetése Radnóti özvegyének naplója, ami két kötetben, több mint 1000 oldalon ad betekintést a házaspár szűkebb életébe.

KATTINTS! Ezek a karácsony slágerkönyvei: itt a kedvencek toplistája

Pénzcentrum: Mit vártok az idei szezontól, jobban sikerül majd, mint a tavalyi?

Starcz Ákos: A bolti értékesítés csúcsa az aranyvasárnap, így ennek ismerete nélkül még nehéz megbecsülni, hogy is fog sikerülni az idei karácsonyi szezon. Ami eddig látszik, hogy több pénzt költünk idén ajándékokra és ezen belül az örök ajándék-kedvenc, a könyv is jól teljesíthet. Saját cégcsoportunkra vetítve egy optimista, 5-10 százalékos növekedést prognosztizálunk az idei ünnepi szezonra.

Pénzcentrum: Ezek a számok eléggé bíztatóak, különösen annak fényében, hogy néhány hónappal ezelőtt még arról cikkeztek, hogy harcok dúlnak a könyvpiacon. Ősszel például komoly konfliktus bontakozott ki a Libri-Shopline és a könyves szakmai szervezet, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) között - több a Libri-Shopline-hoz köthető kiadó is kilépett az egyesülésből. Hol állunk most, tart még a háború?

Starcz Ákos: Néhány héttel ezelőtt az MKKE tisztújító közgyűlést tartott, ahol - az eddigi ellenállást megtörve - beválasztottak minket, konkrétan engem a felügyelő bizottságba. Emellett a teljes elnökség jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani a mandátumát. A jövő évben tehát elképzelhető egy teljes sorcsere. Úgy érzem, a bizottsági poszttal végre aktív szereplői, és főként ellenőrzői lehetünk ennek az átalakulásnak.

Pénzcentrum: Mégis mire gondolsz, amikor megújulásról beszélsz?

Starcz Ákos: Azt tudni kell, hogy az MKKE-ben kódolva van egy állandó konfliktus, egy konstans érdekellentét. Amíg ugyanis a könyv fixáras, addig ez egy zéró összegű játék. Amit a kereskedők megnyernek, azt a kiadók elveszítik. Ez a konfliktus egyébként házon belül, a saját kiadóinkkal is tetten érhető. Az MKKE tehát egy olyan egyesülés, amely soha nem fog tudni igazán jól működni. Egy ilyen egyesülésnek az egyik szerepe a mediáció, de jelenleg ez is nagyon visszás: a piac természetesnek veszi azt, ha valaki jó fiú módjára fizet, aki pedig nem fizet, azt előnyökhöz juttatják. De ami sokkal fontosabb, az a piacépítés. Szerintem ez lenne az igazi feladata az egyesülésnek, mert az mind a két tagvállalati körnek jó. Ha nő a piac, olvasásnépszerűsítő kampányokat csinálunk, valós érdeklődést felkeltő könyves rendezvényeket szervezünk Magyarországon és külföldön.

Pénzcentrum: Piaci nehézségek; fixáras könyvek; piacépítés - sok mindent említettél; kezdjük az elején. Külső szemlélőként például úgy tűnik, hogy az MKKE teljes mellszélességgel kiáll/kiállt az Alexandra mellett. Pedig a friss sajtóhírek szerint a rendőrség nyomoz az Alexandra-hálózatot korábban működtető Pécsi Direkt Kft. körüli ügyben csődbűncselekmény és a számvitel rendjének megsértése gyanúja miatt. Mit gondolsz a kialakult helyzetről?

Starcz Ákos: Nem tisztem és érdemben nem is szeretném kommentálni az egyik fő konkurensünk pénzügyi helyzetét, de az biztos hogy az egész piacon két közgazdasági irracionalitás is feszül. Az egyik, hogy a könyvpiac nagyon újdonság-centrikus, és nagyon farnehéz. A kereskedelem amúgy is az, de talán mindez itt a legextrémebb. Itt az árbevétel 30-40 százaléka a karácsonyi szezonban képződik, ami azt jelenti, hogy minden évben van egy olyan cash-flow-fröccs a rendszerben, amivel az adósságokat ki lehet fizetni. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha valaki nehezen, vagy a normális üzletmenete során nem tud fizetni, akkor az csak évek múlva derül ki. A másik pedig - de ez egyben sajátosság is - a bizományosi rendszer, ami azt jelenti, hogy a bolti készletek nagy része a kiadók tulajdonában van, nem a kereskedők, hanem a kiadók pénze áll benne. Pénzügyi gondokat jelezhet, ha egy piaci szereplő már a kiadók által finanszírozott és már eladott készletet is nehezen fizeti ki.

Az Alexandra hálózatot üzemeltető cégcsoport nehéz pénzügyi helyzetéről több, a témát jól ismerő piaci szereplőt is megkérdeztünk. Ők egyöntetűen állították, hogy bár a cég fizetésképtelenségéről évek óta pletykálnak, de a Starcz Ákos által is említett karácsonyi forgalmi hullám eddig minden évben megmentette a céget a komolyabb gondoktól.

Habár a cég tulajdonosát, Matyi Dezsőt nagy túlélőként ismeri az egész könyves szakma, egyre többen kétkedve fogadják a cégcsoport megmentésére tett szövevényes lépéseit. A kialakult helyzet fő okozóját a szakértők abban jelölték meg, hogy az Alexandra csoport válság előtt, illetve alatt - jellemzően banki hitelből - jelentős hálózatbővítésbe kezdett. Több óriási látványberuházást is elvégeztek, valamint piaci pletykák szerint vélhetően a könyves befektetések jövedelmét használták a tulajdonos más érdekeltségeinek (borászat, futball csapat) fejlesztésére, finanszírozására. Mint mondták, abban az időben relatív olcsó volt könyvesbolthálózatot nyitni, mert elég jelentős források álltak rendelkezésre, a bankok nyitottak voltak a hitelezésre. Majd beköszöntött a válság.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a piaci szereplők szerint egyrészt visszafogta a kiadói termelést, így már nem tudták ezeket a boltokat feltölteni olyan minőségű árukészlettel, mint korábban. Másrészt sokkal kevesebb könyv fogyott; reálértéken kb. 30 százalékkal is visszaesett a könyvfogyasztás az elmúlt 5 évben. A gyengélkedő egyéb befektetéseken túl, elszállt a forint is. Mivel ezeknek a bérleményeknek a nagy részét devizában denominálva kötötték, így nehezen tudtak kiszállni az esetenként 20-30 eurós bérletű helyiségekből. Ezt az adósságterhet tehát már egyszerűen képtelenség volt kigazdálkodni, így olyan banki terheket vállaltak, amelyeket nem tudtak fizetni. A szakértők szerint egyedüli belsőforrás-átcsoportosítási lehetőségük az volt, hogy a fő beszállítóikat, a kiadókat, nem vagy csak késve fizették ki, így a jelenlegi helyzet szerint az eddigi hibás gazdálkodás számláját a hiteleikkel beragadt bankokon túl ők fizethetik majd meg.

Pénzcentrum: Az MKKE nemrég előrukkolt egy törvénykezési és intézkedési javaslat-csomaggal, amelynek egyik fontos eleme az ún. árkötöttségi törvény parlamenti elfogadása. Ma már egyetértetek ezzel a javaslattal, korábban ugyanis éppen ez ellen lobbiztatok?

Starcz Ákos: Ez egy nagyon érdekes helyzet, mert a Libri-Shopline fúzió előtt, a Bookline és Shopline még hangosan kikelt a törvény ellen. Sokáig lobbiztunk, és végül meghallgatták kritikai észrevételeinket, amelyeket még Magyarország legnagyobb internetes áruházaként fogalmaztunk meg. Egyértelműen úgy ítéltük meg, hogy ez a törvény annak idején azért jött létre, hogy a Bookline térnyerését valahogy visszaszorítsa. Ezt eléggé nehezményeztük. A mostani javaslat viszont már a mi szakmai álláspontunkat is tartalmazza, támogatja az internetes csatornák kedvezménypolitikáját. Ez tipikusan egy olyan pont, amivel egyetértünk, bár korábban a javaslat azon verzióját kifejezetten elleneztük. Amúgy a korábbi javaslatot, piactorzító hatása miatt a GVH is komolyan elmeszelte; de pont a mi javaslatunkra olyan kapuk maradtak nyitva, amelyek a piaci versenyt nem korlátozzák, nem torzítják. E szerint jelentős kedvezmények adhatók törzsvásárlóknak, internetes vásárlóknak, illetve egyéves időperióduson túl a könyv szabadon árazható. De az új javaslat egyben védelmet is nyújt azok ellen a szerencsekereskedők ellen, akik óriási kedvezményekkel akarják lenyomni a piacot, miközben tönkreteszik azt.

Pénzcentrum: Te is említetted, mint fejlesztésre váró terület, és a javaslatcsomagban is több elem foglalkozik a piacépítéssel, olvasásösztönzéssel. Hogy néhányat említsek: Márai-csomag, Magyar Irodalom Éve, könyvvásárlási adókedvezmény pedagógusoknak. Nyugat-Európában viszont nem éppen ilyeneket látok, amikor könyveket, vagy magát az olvasást akarják népszerűsíteni. Itt min kellene változtatni?

Starcz Ákos: Maximálisan ez a helyzet. Ezek ötletek, de az egész piac rá van arra szoktatva, hogy állami pénzekből kell a könyvpiacot üzemeltetni, életben tartani. Ez bizonyos esetekben indokolt, de alapvetően nem lehet ez a meghatározó logikája a piacnak és így az MKKE-nek sem. Nem akkor dolgozik jól az egyesület, ha sok állami támogatást tud kicsikarni a tagok egy részének.

Pénzcentrum: Pedig ennek nagy hagyományi vannak.

Starcz Ákos: Igen, mert látják, hogy ez járható út és hatékony. A Libri-Shopline esetében azért is foglalkozunk a nyereséges könyvkereskedelemmel, hogy tudjunk támogatni olyan kulturális projekteket, mint a Margó fesztivál, a tavalyi Aranykönyv díjátadó, vagy akár a hazai slammerek, vagy például az első generációs fiatalok első könyves megjelenése. Nyilván ezek üzletileg nehezen értelmezhetőek, de egyfajta társadalmi felelősséget is érzünk. Az MKKE-nek is valami ilyesmiben kellene gondolkodnia; a begyűjtött tagdíjakból meg támogatásokból az egész piacot kellene tudni építeni, és nem lélegeztető gépen tartani olyan kis kiadókat, olyan szereplőket, akik amúgy a piacon önmagukban képtelenek lennének megélni. A piaci szereplők is ezt várják az MKKE-től, hogy egyfajta állami pénzelosztó csap legyen, és próbáljanak nekik olyan állami pénzeket begyűjteni, amelyekkel finanszírozhatják az eddigi tevékenységüket. Ez azonban nem járható út.

Pénzcentrum: Ezzel tehát szakítani kell. Sikerülhet?

Starcz Ákos: Azt gondolom, hogy igen, de ha nem sikerül, akkor mi ezt az utat amúgy is járjuk. Az MKKE ebből a szempontból nem korlátoz minket semmiben, ezért gondoltuk korábban is azt, hogy ez egy alternatív valóság, amit ők képviselnek. Fontos, mert egy többszázéves egyesületről van szó, de ha nem abba az irányba megy az elnökség és ez a munka, amit mi szeretnénk, akkor ebben tevőlegesen nem veszünk részt.

Starcz Ákos, a Pénzcentrumot is kiadó Net Média Zrt. igazgatósági tagja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem