15 °C Budapest

Bizarr játékot űznek a magyar boltokban: erre tényleg szükség van?

2016. március 11. 11:06

Még ma is vannak olyan települések Magyarországon, ahol nincsen megfelelően kiépítve a mobilhálózat. Hazánkban pedig akad olyan falu, ahol emiatt jelentős gondot jelent kötelező online pénztárgép üzemeltetése. De mit tehet ilyen esetben a kassza tulajdonosa? Egy elképesztő történet következik.


A héten egy bizarr riportot mutatott be az RTL Klub híradója, miszerint Kisbárapátiban működik egy olyan bolt, ami egyszerre kocsma és dohánybolt is, ezért két online pénztárgépet kell működtetni a tulajdonosnak.

A falu domborzati viszonyai miatt azonban egyetlen mobilszolgáltató hálózata sem működik rendesen a településen (amin keresztül kommunikálni tudnának az online kasszák a NAV szervereivel),

ezért ha adatot akarnak küldeni az adóhatóságnak, akkor magukkal kell vigyék a pénztárgépet és addig cipelik, amíg nem találnak kapcsolatot.

A tulajdonos elmondása szerint azért itt-ott, például az udvaron vagy a kerítés tetején lehet találni némi mobilinternetet. A mobilhálózat hiánya azonban nem csak a pénztárgépek miatt jelentős probléma a településen.

Rendben van ez így?

Bár a három nagy mobilszolgáltató honlapján csupa olyan hirdetést találunk, ami szerint az egész országban 95-98 százalékos mobilinternet lefedettséget ígérnek, de ez úgy tűnik mégsem elég. Kisbárapátin kívül még több olyan település is lehet, ahol nincsen mobilinternet lefedettség sőt, akár a telefonáláshoz szükséges hálózat is hiányozhat.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki arra panaszkodjon, hogy nem megfelelő az adatkapcsolat a pénztárgép üzemeltetéshez

- válaszolta megkeresésünkre az Alt Cash pénztárgépeket forgalmazásával foglalkozó Kft.

Mit tehet az online pénztárgép tulajdonosa?

A Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint idén ősztől két lépcsőben szélesítenék tovább az online pénztárgépek rendszerét. Ezzel várhatóan 30-50 ezer új kasszával bővülhetne a már meglévők sora. Vagyis egyre több esetben merülhet fel a kérdés, mit lehet tenni, ha nincs mobilinternet az adóhatósághoz való adatok elküldéséhez?

Egyedi mentesség kérhető

A szabályozás szerint az adattovábbítás alól az erre a célra megfelelő nyomtatványon lehet mentességet kérni az adóhatóságtól. Ez a felmentés azonban csak akkor kérhető,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ha az üzletünk olyan helyen található, ahol nem érhető el semmilyen hálózat és ez külső antennával vagy egyéb műszaki megoldással sem biztosítható, vagy ha ez aránytalan terhet jelent számunkra

- olvasható az erre vonatkozó rendeletben.

Az egyedi mentességet csak akkor kapjuk meg, ha ezt a Nemzeti és Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) igazolja nekünk.

Akkor hogyan jutnak el az adatok a NAV-hoz?

Ha elfogadják az egyedi mentességről szóló kérelmünket, akkor a szükséges adatokat egy CD-re vagy DVD-re kell lementenünk és ezt mindig a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell elküldenünk az a székhelyünk vagy ennek hiányában a telephelyünk szerinti illetékes állami adóhatóságnak.

Amennyiben csak akadozik a vagy nem megbízható a mobilinternetünk, akkor nem kérhetünk egyedi mentességet, hiszen az ellenőrző egység így is rögzíti az adatokat, ezt pedig nagyobb csomagokban bizonyos időközönként képes továbbítani az adóhatóság felé.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem