7 °C Budapest

Ilyen undorító sebek borítják a balatoni halakat: mi az igazság?

2014. június 25. 11:31

A Pénzcentrum.hu-hoz érkezett fotók tanúsága szerint undorító sebek borítják a balatoni halakat. A NÉBIH szerint nincs gond a tó vízének minőségével.

Ijesztő képeket kapott balatoni horgászoktól a Pénzcentrum.hu. A fotókon sebekkel (fekélyekkel) tagolt balatoni keszegfélék láthatók; olvasónk közlése szerint a most hétvégén kifogott halak többségén voltak hasonló, vagy súlyosabb sebek/fekélyek.

Nem ez az első balatoni halakkal kapcsolatos eset idén, amely riadalmat kelt a fürdőzőkben. Az elmúlt hetekben a tömeges gardaelhullástól volt hangos a sajtó. Egy, a balatoni ökoszisztémát jól ismerő forrásunk szerint a gardák tömeges elhullása azért is kiemelt jelentőségű, hiszen esetében egy indikátor halról beszélünk, amely érzékenysége miatt jóval hamarabb reagál a komolyabb környezeti változásokra.

Az elmúlt hetekben a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága is kiemelten foglalkozott a gardák tömeges elhullásával. A hivatalhoz érkezett gardatetemek laboratóriumi vizsgálatából kiderült, az elhullás oka összetett: a NÉBIH laboratóriumai több - önmagukban pusztulást nem eredményező - kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is.

A fotót látva azonban, ahogy olvasónkban, így bennünk is felmerült a kérdés: ha már a környezeti hatásoknak a gardáknál jobban ellenálló balatoni keszegféléken is sebek/fekélyek jelentek meg, akkor akár komolyabb probléma is lehet a tó vízének minőségével?

"A fénykép alapján nehéz diagnózist felállítani, de a Balaton halgazdálkodását irányító Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. már korábban küldött mintákat vizsgálatra. Ezekből megállapítható volt, hogy a sérüléseket egy Tracheliastes maculatus elnevezésű rákféle külső parazita okozza, amely vélhetően az enyhe tél következtében az idén nagyobb számban található a tóban, mint a korábbi években. A kis parazita rák átfúrja a pikkelyt és a bőrt, a bőr alatt rögzül, ezáltal pirosodás, göbszerű, néha nyílttá váló seb alakulhat ki a halon" - reagálta a Pénzcentrum.hu megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Ráadásul a hivatal közlése értelmében a Balatonnál az elmúlt hetekben tapasztalt halelhullást már a törvény szerint is tömegesnek kell tekinteni. A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló VM rendelet ugyanis azt mondja ki, hogy tömegesnek kell tekinteni a halpusztulást, ha egy időben vagy azonos esemény hatására legalább 100 kg hal elpusztul. A halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyébként ennek megfelelően intézkedett és végzi a tetemek eltávolítását.

A NÉBIH közlése szerint a Balaton, amellett hogy népszerű üdülőhely, egy hatalmas és összetett ökológiai rendszer is, amely érzékenyen reagál a környezeti változásokra. A tömeges halelhullások a korábbi és a jelenlegi vizsgálatok alapján soha nem egy betegségre vagy okra vezethetők vissza. A vizsgálatok szerint a nagy halpusztulások általában több kórokozó együttes jelenléte mellett, különleges környezeti hatásokra vezethetők vissza.

"Az előzetes vizsgálati eredmények alapján, most is arra lehet következtetni, hogy valamilyen környezeti hatás váltotta ki a halállományokban folyamatosan jelen lévő és kisebb elhullást okozó kórokozók (jelen esetben vírusok és paraziták) tömeges felszaporodását és ennek következtében a nagyobb mennyiségű hal elhullását. Ezeknek a környezeti hatásoknak a pontos behatárolása igen nehéz, jelenleg nem áll rendelkezésünkre bizonyított információ" - osztotta meg lapunkkal a hivatal.

Emberre is veszélyes?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor nem csak a tömeges halpusztulás kapcsán merült fel az utóbbi időszakban, hogy a Balaton vízének minőségével gond van. Az elmúlt hétvégén, Balatonfüreden megrendezett Magyar Úszás Napja után több száz résztvevő, köztük több neves magyar sportoló került kórházba vírusfertőzéssel. A hatóság szerint azonban nem a döglött halaktól lettek rosszul az úszók. Éppen a tömeges fertőzésre hivatkozva mondták le a szervezők ugyanakkor a június 26-29-re tervezett balatonföldvári Fun Fest zenei rendezvényt is.

A NÉBIH vizsgálatai szerint ugyanakkor a Balaton vízminősége az elmúlt években fürdőzési szempontból kiváló, szinte ivóvíz minőségű. Mint lapunknak elmondták, ez ugyan nem jó a halaknak, mert kevesebb táplálékot találnak benne, de a tömeges halpusztulás és a paraziták okozta sérülések közvetlen okozója nem lehet.

A hivatal tájékoztatása szerint "normális esetben" - bármit is jelentsen ez - sem az elhullott halakban talált vírusok és baktériumok, sem a külső élősködők nem okozhatnak emberi megbetegedést. Sőt, az ilyen hal a szokásos előkészületek után (pikkelyezés és zsigerelés) el is fogyasztható; igaz, erősebb fertőzöttség esetén természetesen degusztáló lehet.

Ez bedöntheti a Balatont!

A Balaton vízének minősége és a vendégforgalom között szoros kapcsolat figyelhető meg - állítják a Pénzcentrum.hu által megkeresett turisztikai szakemberek. Véleményük szerint a negatív hírek vagy egy esetleges komolyabb ökológia probléma - főként a nyári szezonban - hatalmas presztízsveszteséget jelenthet a régiónak, amely a teljes hazai gazdaságot is érzékenyen érintheti. A Központi Statisztikai hivatal adatsora szerint ugyanis a Balaton népszerűsége továbbra is egyedülálló, 2013-ban a legtöbben (az országban többnapos utazáson részt vett emberek közel 25 százaléka) a magyar tengert választották pihenésre.

Aggasztó dolgot tapasztaltál a Balatonnál? Küldd el történeted, fotóid, videód a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem