12 °C Budapest
The Palace of art, Budapest

Óriási rendezvénysorozat indul Budapesten: ez a két hét nagyon kemény lesz

2023. április 8. 18:01

A kultúra demokratizálásának korszakát éljük, és a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) pontosan erről szól - mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a rendezvénysorozat szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott: április 20-tól május 2-ig harminc helyszínen ötven program várja az érdeklődőket. "Az idei fesztivál tükröt tart elénk, szembesít minket a kihívásokkal, és megpróbálja kivenni a részét ezek közös feldolgozásából. Az esemény vezérgondolata az egyesítés, a főváros két része 150 évvel ezelőtt vált eggyé" - mondta Budapest főpolgármestere a Katona József Színházban tartott eseményen.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy harminc helyszínen ötven programot kínálnak, köztük koncerteket, táncelőadásokat, nem szokványos színházi produkciókat, irodalmi, képzőművészeti programokat és divatbemutatót. Karácsony Gergely kiemelte: a város visszakapta a fesztivált, amelyet most már neki kell finanszíroznia, de megkapta a szabadságot arra, hogy tartalommal töltse meg. "A kultúra akkor szolgálja leginkább egy város, egy ország sokrétűségét, sokszínűségét, ha nem a múltba, hanem a jövőbe tekint és feszegeti a határainkat, szembesít társadalmi, közéleti vagy ökológiai kérdésekkel.

Ennek megfelelően a program kicsit bevállalósabb, de ez így van jól" - fejtette ki a főpolgármester. Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a BTF idei kínálatában zenei koncertek, táncelőadások, nem szokványos színházi produkciók nem szokványos helyszínen, irodalmi, képzőművészeti programok és divatbemutató egyaránt szerepel. Mint elmondta, a fesztivál egyik kiemelt programja a SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsor, amely április 28-án, 29-én és 30-án látható az Alterego Clubban a Trojka Színházi Társulás előadásában.

A produkció rendezője, Gryllus Dorka kitért arra, hogy a helyszín Budapest leghíresebb transzvesztita bárja. "A szexualitásról fogunk beszélgetni, mi és barátaink történeteit meséljük el, ötvözve a hely szelleméhez illeszkedő zenékkel". Závada Péter, a darab írója szerint az előadás a remények szerint olyan kérdésekre reflektál, amelyekről nem mindig beszélünk nyíltan. A produkcióhoz kapcsolódik a BTF keretében Eke Angéla Egy-más című fotókiállítása április 26-tól a TOBE Galériában, egy felolvasóest az Eötvös10-ben Nádasdy Ádám, Borda Réka és Ferencz Mónika részvételével, továbbá egy divatbemutató április 29-én az Akvárium Klub teraszán.

Utóbbi kapcsán Lakatos Márk rendező elmondta: bemutatják, hogy az öltözködés és a divat a 21. században nem a sztereotip nemi szerepekről szól. Budapest 150. születésnapja mellett az idei fesztivál programjához kapcsolódik több más jubileum is, így a 20 éves Gödör Klub, a 40 éves Katona József Színház; továbbá Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született. A fesztiválon mutatják be a Budapest makettet, amely a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki.

A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, a Binálé - Queering Democracy: A kiállítás nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont. Budapest-hatás - Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk mutatják be az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiss Tibor képzőművész, a Quimby zenész-dalszövegírója alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában Nem vagy egyedül címmel nyíló kiállítás, Körbejárás címmel a Jurányi Házban független alkotók gondolatai és érzései elevenednek meg, amelyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek. Az első hétvégén a Katona József Színház több bemutatója látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel a Budapest Sound Collective ad koncertet, spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével.

A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban lép fel, megrendezik a Jazzfest Budapestet (a fellépők között lesz mások mellett Lizz Wright, a Kasia Pietrzko Trio és a Nico Morelli Trio), a Madách tér pedig szabadtéri tánckavalkáddá alakul a Tavaszi TáncTér idejére. A nyolcvanas évek underground kultúráját hozzák vissza a Lumen Kávézó, a Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjai, Prieger Zsolt Szerb Antalról szóló zenés-irodalmi előadása a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lesz, Furukava Kana pedig Szapporótól Budapestig címmel az Óbudai Társaskörben ad koncertet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem