9 °C Budapest

Itt a bizonyíték: így nyelik be a lakásáfa csökkentését a fejlesztők?

2016. január 8. 16:57

A mai napig vitatkozik azon az ingatlanszakma, vajon a lakásáfa csökkentése miatt olcsóbbak lesznek-e a lakások, vagy részben, esetleg egészben benyelik-e azt a kivitelezők. Nos, pálcát törni a kérdésben ugyan nem akarunk, de sokatmondó marketingfogásra bukkantunk nemrég az egyik budapesti lakóingatlanfejlesztés Facebook-oldalán.

Érdekes posztra bukkantunk minap a XI. kerületi lakóingatlan-fejlesztés, a Sasad Liget Facebook-oldalán. Az értékesítésért felelősök azt hirdetik:

Jelenlegi akciónkban bevezető árainkból adunk további kedvezményt az ÁFA csökkentésre tekintettel.

Majd egy mondattal később gyorsan hozzáteszik:

Az ÁFA mértéke január 15. után sem nő, de áraink kisebb emelése várható.

Így tehát joggal merül fel a költői kérdés, tényleg ennyire dübörög az ingatlanpiac, hogy az áfacsökkentés ellenére is van lehetőség áremelésre, vagy simán benyelik az áfacsökkentést - legalábbis annak egy részét - a projektcégek? Rögtön hozzátennénk persze azt is, hogy nem tudhatjuk biztosan, hogy ezt az akciót így tervezték-e már korábban, vagy az időközben jött CSOK-módosításra reagálnak így.

Cikkünk megjelenését követően Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója reagált felvetéseinkre. Levelének érdemi részeit alábbiakban közöljük, vágatlanul:

A lakóingatlan projekteknél a fejlesztők általában a projekt értékesítésének előrehaladtával, a kezdeti bevezető árak után folyamatosan emelik áraikat, így a projekt átlagárai jellemzően 5-10%-kal magasabbak, mint a bevezető árak, és a fejlesztő ezen átlagárakkal számol költségvetésében.

Ezen gyakorlattal egyező módon cégünk is bevezető árakkal indította el az értékesítést 2015. szeptember közepén. A "szokásos" üzletmenethez képest azonban két jelentős esemény történt, mely árazási stratégiánkra hatással volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Cégünk referenciái, a Sasad Liget korábbi ütemei és bevezető áraink oly annyira meggyőzőek voltak ügyfeleink számára, hogy 3 hónap alatt mintegy 115 lakást kötöttek le ügyfeleink. Normál esetben az árakat emelni kellett volna, de a másik "esemény", a sajtóban megjelent áfacsökkentésre vonatkozó hírek miatt úgy döntöttünk, hogy nem lenne fair korán szerződő vevőinkkel szemben, ha előbb emelnénk az árakat, majd a későbbi vevőknek újra csökkentenénk az áfa csökkentést követően, így tartottuk az eredetileg hirdetett árlistát. Az áfacsökkentés bejelentését követően pedig mintegy 8,7%-kal (az áfacsökkentés felével) csökkentettük bruttó árainkat, nem csak az új vevők felé, hanem a projekten korábban regisztrációs szerződést kötő ügyfelek számára is.

Akciónk megjelenését követően az elmúlt 1 hétben további 30 szerződést kötöttünk, és további 30 szerződéskötésre váró ügyfél vár időpontra. Így ezen ütem lakásaiból már csak 40-70 lakás vár gazdára.

Mint a fentiekből látszik, a teljes ütem mintegy 8,7%-kal az eredeti bruttó bevezető ár alatt kerül értékesítésre, és az általunk "megtartott" 8,7%-nyi áfa azt a célt szolgálja, hogy a projekt üzleti tervében eredetileg meghatározott átlagos nettó árbevétel elérhető legyen. Az áfa csökkentés és a CSOK eredményeként jelentősen bővülő fejlesztési aktivitás miatt az építési költségek emelkedésével is számolnunk kell, amely ezen ütem tekintetében várhatóan még nem fog jelentkezni, de következő ütemeink árazásában már ezen tényezőnek is meg kell jelennie.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem