CSOK 2.0: ezt kérdezi most mindenki, aki családi házban él

2016. január 4. 16:29

Nem fognak örülni a CSOK-ban reménykedő  családiház-tulajdonosok, a jogalkotók ugyanis nem éppen azt értik tetőtér-beépítés alatt, mint azt a legtöbben gondolnák.

Bombaként robbant alig egy hete a hír, a CSOK 2.0-át már tetőtér beépítésére is igénybe lehet venni. Hiába csillan fel ugyanakkor a legtöbb családiház-tulajdonos szeme a lehetőségtől, mindjárt az elején érdemes tisztázni:

a törvényalkotók nem épp azt értik tetőtér-beépítés alatt, mint azt a legtöbben gondolnák.

A lakásépítési támogatásról szóló, december 29-én megjelent kormányrendelet ugyanis a következőképp fogalmaz:

Új lakás - a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével - az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

Ahogy azt a fenti idézetben is kiemeltük, új lakásnak tehát az az önálló "lakóegység" minősül, amely "a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel".

Mit mondanak a "vonatkozó jogszabályi követelmények"?

Nos, bár a CSOK kibővítéséről szóló rendelet lakóegységről beszél, ilyen fogalom azonban nem létezik. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben (OTÉK) ehhez a fogalomhoz (illetve annak rövid meghatározásához) a legközelebb az "önálló rendeltetési egység", illetve a "lakás" fogalmak állnak.

Mindazonáltal ezek alapján is egyértelmű, hogy mire gondolt a jogalkotó a tetőtér-beépítés kapcsán. De ne szaladjunk előre, nézzük, pontosan mit is jelentenek az OTÉK-ben listázott fogalmak:

Önálló rendeltetési egység: Meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 10+10 milliós CSOK szempontjából az újonnan kialakított tetőtér rendeltetése az önálló lakhatás feltételeinek biztosítása, tehát itt jön képbe az OTÉK-ben szereplő "lakás" fogalom.

Lakás:
Olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

  • a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  • a főzést, mosogatást és az étkezést,
  • a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  • az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

Mindemellett a lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

Foglaljuk össze

Tetőtér beépítés esetén tehát nem csak önálló bejárattal kell rendelkeznie az új "lakóegységnek", hanem a 10+10 milliós állami támogatás megszerzéséhez még minden lakófunkciónak és nem mellesleg a külön mérhető közműveknek is rendelkezésre kell állniuk az újonnan kialakított házrészben. Tehát ahhoz nem jár a 10+10 milliós új CSOK, ha például egy család a 3 gyereknek a tetőtérben hozna létre új hálószobákat.

Ha kérdésed merül fel a CSOK-kal kapcsolatban, akkor küldd el a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Az érdekes életszituációkra cikkben adunk majd választ. A támogatás alapvető szabályait pedig a ITT olvashatod el.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm