21 °C Budapest

Van ilyen? Még én fizetek a banknak, hogy beteszem a pénzem?

Pénzcentrum
2014. április 30. 05:33

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi döntésének köszönhetően a jegybanki alapkamat 2,5 százalékra csökkent. Ennek közvetlen hatása van megtakarításainkra, leginkább úgy, hogy a bankbetétek kamatai csökkennek a döntés hatására. A kérdés minden kamatvágás után felmerül: lehetséges a negatív hozam a bankbetéten? Megnéztük, hogy milyen kamatokkal köthetjük le a pénzünket, és összeszedtük a legfontosabb szempontokat a bankbetétünk kiválasztásához.

A Magyar Nemzeti Banktegnapi kamatvágása rekord alacsony alapkamatot eredményezett. Ennek a pénzügyeinkre kézzelfogható, forintosítható hatása van. A legelterjedtebb megtakarítási forma, a leköthető bankbetétek kamatai ugyanis szorosan követik az alapkamatot.

Mekkora kamatot kínálnak a bankok?

A kamat önmagában nem minden esetben mérvadó, mivel a költségeket nem tartalmazza, ezért az egységesített betéti kamatlábmutatót (EBKM) használjuk, amely már tartalmazza a szorosan a lekötéshez tartozó költségeket.


Az EBKM-et elsősorban az befolyásolja, hogy milyen feltételnek tudunk megfelelni a bankunknál. A képlet viszonylag egyszerű: minél több feltételnek felelünk meg, annál nagyobb kedvezményeket kaphatunk a bankunktól.

Milyen feltételeknek kell megfelelnem?

Több fajta feltétellel találkozhatunk a lekötések során, a leggyakoribb, ami magasabb kamattal (és ezen keresztül EBKM-mel) kecsegtet, a friss pénz beérkezése a bankhoz. Ez azt jelenti, hogy új pénznek kell beérkeznie a bankhoz, ami lekötésre kerül. Fontos, hogy a betét lejárata után ez a kedvezmény már nem él.


A másik elterjedt feltétel a bankkártya rendszeres használatára vonatkozik. Ha tehát aktívan használjuk a bankkártyánkat, akkor a betéti kamatainkra is kaphatunk kedvezményeket.


Sokan azonban nem tudnak, vagy nem akarnak feltételeket teljesíteni, nekik a feltétel nélküli lekötött betétek lehetnek a mérvadóak. Ezek esetében a bank nem határoz meg előfeltételt (nem kell új pénznek lenni, nincs szükség aktív számlahasználatra stb.), viszont jellemzően a kamatok is alacsonyabbak ebben az esetben.


A táblázatokban látható EBKM-ek nem mutatnak nagy különbségeket, viszont találkozhatunk különleges konstrukciókkal, amiket érdemes kiemelni. Az egyik ilyen a K&H-nál található inflációkövető betét, ami a Központi Statisztikai hivatal által közzétett  infláció mértékével kamatozik.

Egy másik érdekes konstrukció a hűséges ügyfeleket támogató betét, ami az FHB Banknál elérhető. Ennél a betétnél az EBKM elmarad a fent említett két feltétel esetén elérhető szinttől, azonban a feltétel nélküli konstrukcióknál lényegesen kedvezőbb kamatokat nyújt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan válasszam ki a bankbetétemet?

Először érdemes a számlavezető bankunknál körülnézni, hiszen valószínűleg ott egyébként is aktívan használjuk a bankkártyánkat, így egy feltételt már teljesítünk és megkapjuk az ebből eredő plusz kamatokat.

Amennyiben a saját bankunknál nem találunk kedvező kínálatot, akkor a betéti kamatokat böngészve a legmagasabb hozammal kecsegtető kínálatok közül érdemes dönteni. Ebben az esetben három tényezőre fontos odafigyelni. Lényeges, hogy mennyire fordulunk bizalommal az adott pénzintézethez, illetve, hogy van-e az adott banknak fiókja elérhető távolságban.

A harmadik fontos szempont pedig, hogy adott betétlekötés esetén kell-e fizetni bankszámlavezetési költségeket, és ha igen, akkor mekkora ez a díj. Ez utóbbi ugyanis könnyedén lenullázhatja hozamunkat, vagy bizonyos esetekben akár a befektetett tőkénk egy részét is elbukhatjuk.

Külön körbe tartozik, ha például hosszú távú megtakarítást is indítunk a bankunknál, ebben az esetben ugyanis kimagasló kamatokkal élhetünk, ezzel viszont 10 évre, vagy akár hosszabb időre is elkötelezzük magunkat.

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony kamatoknak köszönhetően lehetséges az, hogy kevesebb pénzt kapok vissza a bankomtól, mint amennyit a bankbetétembe betettem.

Bár több pénzintézet kínál kedvező kamatokat, érdemes elgondolkozni más megtakarítási termékeken, mint például az állampapírok, nyugdíjmegtakarítások, és befektetési jegyek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem