7 °C Budapest

Milliókat hozott az esküvő? Ide tedd az "összetáncolt" pénzt

2015. augusztus 29. 07:05

Az esküvők után a fiatal pár sokszor azzal szembesül, hogy a mennyasszony-táncnak köszönhetően egész szép summa jött össze, ez pláne akkor lehetséges, ha nászajándék helyett is inkább pénzt kérnek a fiatalok. Hova érdemes tenni az így befolyt pénzt, milyen megtakarítások közül válogathatunk, ha egyszeri, nagyobb összeget szeretnénk félretenni?

Sok ifjú pár már inkább pénzt kér ajándékba és a mennyasszonyttáncból is összejöhet egy szép summa. Az esküvőre költött pénzből sokan az esküvőjüket fizetik ki, vagy a nászútra költik, persze érdemes legalább egy részét megtakarítani. A Pénzcentrum mutatja, hogy a mostani alacsony kamatok mellett mibe érdemes tenni mennyasszony-tánccal szerzett pénzt.

Állampapír

Az Állampapírok számtalan formája elérhető, sőt, vannak olyan kötvények, amelyek kifejezetten a lakosság számára lettek kitalálva. A Kincstári Takarékjegyeket a Postán vásárolhatjuk meg, így könnyű hozzájutni. A Féléves és a Kamatozó Kincstárjegy futamidejében a bankbetéthez hasonló, hiszen 6, illetve 12 hónapra vehetjük meg, viszont a betéteknél magasabb kamatot érhetünk el vele.

Tartós Befektetési Szerződés

A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) kétféle megtakarítási lehetőséget rejt:
  • A betéti számlát és
  • A befektetési számlát
Mind a két számla három év után egészségügyi hozzájárulás mentességet ad és a fizetendő kamatadó is csupán 10 százalékos lesz. Ha a számláról csak öt év után veszünk fel pénzt, akkor ráadásul teljesen mentesülünk a kamatadó megfizetése alól is.

A két számla között az a különbség, hogy a betéti számlára csak bankbetétet köthetünk le, míg a befektetési számlára számtalan értékpapírt vásárolhatunk. Ha ez utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor az alábbi megtakarításokat vehetjük meg (akár egymással párhuzamosan is):

  • Állampapírok
  • Befektetési alapok
  • Részvények
Érdemes kiemelni, hogy a Magyar Államkincstárnál is nyithatunk TBSZ-t, ennek előnye, hogy a számlavezetés ingyenes, illetve kedvező költségek mellett végezhetjük a tranzakciókat.


Hosszabb távra választhatunk a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvény (PMÁK és BMÁK) közül. Ezek futamideje 3 és 10 év között változik. Míg a Prémium kötvények az inflációhoz képest nyújtanak kamatprémiumot, addig a Bónusz kötvények a rövid távú diszkontkincstárjegyekhez képest biztosítnak kamatbónuszt. Lényeges, hogy ezeknek a papíroknak a futamideje jól illeszkedik a kamatadó kedvezményt nyújtó TBSZ számlához.

Befektetési alap

A befektetési alapoknak számos fajtája létezik, ezek között tanácsadó tud eligazítást adni nekünk. Mindenesetre a legbiztonságosabb likviditási és pénzpiaci alapok mellett érdemes lehet megfontolni kötvényalapok vásárlását is. Az alapok nem kamatoznak, hanem az értékük növekszik a vagyonkezelő által megvásárolt értékpapíroknak köszönhetően, így a jövőbeni hozamuk nem ismert.

Az elmúlt években népszerűek lettek az úgynevezett abszolút hozamú alapok is, mivel a múltban magas hozamot tudtak biztosítani. Lényeges, hogy a nyílt végű befektetési alapoknak nincs futamideje, így bármikor kiszállhatunk belőlük, ha pénzre van szükségünk. Ha viszont hosszabb távra tervezünk, akkor érdemes lehet TBSZ számlát nyitni, ami a kamatadó kedvezmény mellett egészségügyi hozzájárulás mentességet is biztosíthat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bankbetét

A legkézenfekvőbb megoldás a kapott pénzt bankbetétbe tenni. Ugyan ez a megtakarítási forma jelenleg nem kecsegtet magas kamatokkal, azonban biztos befektetés, hiszen 100 ezer euróig (nagyjából 30 millió forint) az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme alatt áll. Ráadásul, ha kellően tőkeerős pénzintézetet választunk, akkor biztonságban tudhatjuk a pénzünket. A bankbetét jó megoldás lehet akkor is, ha később lakáshitelhez tennénk félre önrészt, hiszen a betét futamideje és kamata kiszámítható.

Fizessük ki a hiteleinket

A hitelünk előtörlesztésére vagy akár végtörlesztésére is fordíthatjuk a kapott pénzt, hiszen ezzel sokat spórolhatunk, mivel a hitelek kamatai jellemzően magasabbak, mint a megtakarítások kamatai. Különösen igaz ez, ha az esküvő megrendezésére hitelt vettünk fel, a mennyasszony-táncból befolyó pénzt ebben az esetben érdemes mindenképp előtörlesztésre vagy végtörlesztésre fordítani és az ezután esetlegesen megmaradt pénzt megtakarítani.

Életbiztosítás mellé eseti díj

Ha van megtakarításos életbiztosításunk, akkor ezen elhelyezhetjük a kapott összeget, az így elhelyezett pénznek ráadásul általában alacsony költségei vannak. Ha egyéb rendszeres megtakarításunk van, akkor is érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy ebbe tegyük a pénzünket.

Ha például valamelyik nyugdíj-előtakarékossági megtakarítást választjuk (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj elő-takarékossági számla), akkor akár 20 százalékos adójóváírást is kaphatunk az elhelyezett pénz után.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm