22 °C Budapest

Hogyan kerüljük el a nagy bukásokat az új évben?

Pénzcentrum
2008. december 30. 14:00

A 2008-as év rettenetes volt a legtöbb befektető számára. Bár Alan Greenspan, a Federal Reserve volt elnöke szerint 100 évente egyszer van ilyen válság, itt van néhány ötlet, hogyan kerülhetjük el a bukást a legközelebbi esetkor.

  • Mindig nézzük meg mibe fektetünk. Akármilyen jó szándékúak is a baráti tanácsok, a portfólió-menedzserek ajánlásai, ne higgyünk bennük, amíg meg nem győződtünk arról, miről is van szó valójában. Végül is a mi pénzünkről van szó.
  • Ne tegyünk pénzt olyan megtakarításba, amelyet nem értünk kristálytisztán. Legyen szó garantált befektetési alapokról, strukturált papírokról, vagy csak szimplán egy cégről, melynek nem értjük a működését: a nem átlátható feltételek kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni.
  • Soha ne fektessünk egyetlen cég papírjába, bármilyen jók is legyenek az ajánlásai. Legyen szó hazai részvényekről, vagy külföldi befektetési bankok papírjairól, mindig érdemes több különféle formában tartani a pénzünket. Az OTP részvénye lehet az elrettentő példa: hiába stabil régiós bank, az idén csaknem 9 000 forintról indult, és november közepén 2 320 forinton is forgott az árfolyam.
  • A múltbeli teljesítmény semmilyen összefüggésben nincs a jövőbenivel. Alapszabály, mégis sokan sokszor elfeledkeznek róla. Azért, mert egy befektetés remek hozamokat produkált az elmúlt időszakban, még semmi nem garantálja, hogy ez a jövőben is így lesz, sőt: az idei év bebizonyította, hogy a legjövedelmezőbb papírok tudják a legnagyobbat bukni, ha itt van az eladás ideje.
  • Ne keverjük a valószínűtlent a lehetetlennel! A mögöttünk álló esztendő eseményei bebizonyították: sok minden megtörténhet, ami eddig a legrosszabb álmokban sem fordulhatott elő. Ha csak állunk és bizonygatjuk, hogy ennél már tényleg nem lehet rosszabb valószínűleg a rémálmainknál is nagyobbat fogunk bukni.
  • Nagymamának mindig igaza van, avagy amit ma félretehetsz, ne halaszd holnapra! Minden pénz, amit félrerakunk, később bevételként fog jelentkezni. Ha hitelekből messzebbre nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér, hamar megfázás, akarom mondani, csőd lesz a vége.
  • Kötvények! Bár a kockázatkedvelő tőzsdézők körében nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, az államkötvények mégis számtalanszor bebizonyították már értékállóságukat, ha nagy a baj.
  • Kerüljük el a felesleges kockázatokat! A magas kockázat/magas hozam típusú befektetések tényleg csak a hozzáértőknek valóak, akiknek ráadásul kötélből vannak az idegeik. Tartsuk észben: a legnagyobb bukásokat a megvásárolt papírokkal lehet összehozni, nem azokkal, amikből kimaradtunk!
  • Bánjunk az előrejelzésekkel csínján! Bármit is mondjanak az előrejelzések, érdemes egy kicsit alacsonyabbra tenni a mércét: különösen igaz ez akkor, ha a jóslatok emelkedést valószínűsítenek. Egy évvel ezelőtt még csupa olyan előrejelzés látott napvilágot, mely szerint nem olyan nagy a baj. Dehogynem.
  • Ne jósolgassunk! Ne próbáljuk meg kitalálni, hol lehet egy árfolyam alja-teteje. Hiába vált olcsóvá egy részvény, még nem jelenti azt, hogy nem veszíthet további 40-50 százalékot az árfolyamából! Ússzunk az árral, akkor szálljunk csak be, ha tisztán kialakult a haladási irány.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm