Neten vásárolsz? Még a bankok is félnek tőle!

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 05:40

Pénzügyi kultúra terén szép lassan kezdünk felzárkózni a nyugat-európai szintre, évről évre nő például az egy főre jutó ATM-ek, és az üzletekben felállított POS-berendezések száma, azonban interneten még mindig nagyon kevesen és keveset vásárolunk. Egy tavaly ősszel végzett felmérés szerint a lakosságnak mindössze 12 százaléka vásárolt legalább egyszer interneten, a legtöbben azért nem teszik ezt, mert bár rendelkeznek netes vásárlást is lehetővé tevő bankkártyával, de félnek az esetleges visszaélésektől. Éppen ezért több hitelintézet is előrukkolt kifejezetten netes vásárlást szolgáló kártyákkal, amit web-, vagy virtuális kártyának is neveznek.

A webkártya, vagy internetes kártya egy virtuális bankkártya, amely kifejezetten internetes vásárlások lebonyolítására használható. A webkártya számának megadásával az online módon vásárló ügyfél kiküszöböli a visszaélés lehetőségét a saját bankkártyája számával, hiszen elkülönült kártyaszámot használ az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt rajta.

Hazánkban ilyen kártyát a CIB, az Erste, a K&H, az MKB és az OTP, valamint hasonló terméket a Magyar Cetelem Bank is kínál.

A CIB-nél 2004 óta kapható internetkártyához elkülönített kártyaszámla tartozik, más számlát nem is lehet elérni a kártya segítségével, ezért a vásárlást megelőzően át kell vezetni erre a szükséges összeget, amit internet bankon keresztül lehet megtenni.

Ezzel szemben az Erste Virtuális kártyája bármely számlacsomag mellé igényelhető, alapbeállításként egy forintos vásárlási limitet határoz meg a bank, amit vásárlás előtt az ügyfélnek kell átállítania telebankon keresztül (vagyis telebank szerződéssel is rendelkezni kell hozzá).

Az egyik legrégebben, 2003-ban bevezetett MKB Visa Internet kártyája hasonlóan működik az előbbihez, itt azonban alapesetben 50 ezer forintos limit van beállítva, nem szükséges tehát vásárlás előtt telebankot igénybe venni. Az MKB rendszere csak a VISA kártyatársaság által regisztrált internetes elfogadóhelytől érkező engedélykérést fogadja be - ezek száma tavaly év végén az MNB adatai szerint 925 volt.

Hasonlóan biztonságos netes vásárlási lehetőséget nyújt a Magyar Cetelem Bank által kínált MasterCard electronic hitelkártya, amihez egyszer használatos, sms-ben elküldött kártyaszám tartozik, ami használat után, de legkésőbb 48 órán belül érvényét veszti. A kártya természetesen csak virtuális formában létezik, vagyis a szöveges üzenetben megküldött adatok testesítik meg, amit vásárlás előtt az interneten kell igényelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB adatai szerint 2007-ben összesen mintegy 11 232 millió forint értékben vásároltunk internetes POS berendezésen keresztül bankkártyával, darabszámot tekintve azonban a forgalom 1 százalékát sem teszi ki még a netes vásárlás. Arra pedig egyáltalán nincs statisztika, hogy ezen belül mekkora arányt képvisel az internetes kártyákkal lebonyolított forgalom.

Tavaly közel másfélszeresére, vagyis 44 százalékkal nőtt a virtuális kártyák száma, ami év végére elérte a 162 ezer darabot, azonban a forgalomban lévő több mint 8 millió bankkártyához képest ez a szám igen elenyésző. Az összes virtuális kártyán belül a többség, mintegy 157 ezer darab MasterCard típusú volt - amit a CIB és az OTP, valamint hitelkártya formában a Cetelem bocsát ki, és csak kevesebb mint 3 százalék az Erste, a K&H és az MKB által kiadott Visa kártya. Nem véletlen tehát, hogy a K&H-nál már nem is igényelhető ez a típus.

Ezen bankkártya típus előnye abban rejlik a fentieken kívül, hogy éves díjuk jóval alacsonyabb az egyéb internetes vásárlásra alkalmas, dombornyomott kártyákhoz képest, sőt egyes bankok esetében ingyenes, természetesen a mögöttes számla díjait meg kell fizetni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm