25 °C Budapest

Online csekkbefizetés - ha nem akarsz sorban állni

Pénzcentrum
2008. május 5. 05:00

A háztartások többségét havonta árasztják el a közüzemi számlák és egyéb nem rendszeres szolgáltatások sárga csekkjei. Mit tehetünk, ha nem szeretnénk a postahivatalban órákig sorba állni, sem csoportos beszedési megbízást kezdeményezni? Online átutalással már ez is megoldható.

A háromféle befizetési mód közül a hagyományos, postai befizetés rengeteg vesződséggel jár. Először mindenki napokig kerülgeti a táskájában a csekket a lakáskulcs mellett, elszakad, lekávézza, de ha egyben el is jut a postára, sokszor órákat tölthet el a feladó sorbaállással. De nem csak a befizető drága idejébe kerül ez a befizetési forma, hanem a szolgáltató is csekkenként 90 Ft-ot fizet a Magyar Postának. Legalább a Posta jól jár.

A másik alternatíva rendszeresen felmerülő szolgáltatói számlák és díjak kiegyenlítésére a csoportos beszedési megbízás. Ebben az esetben az ügyfél egyszerre szerződik a szolgáltatóval és a számlavezető bankjával, melyben egyrészt meghatalmazza a szolgáltatót, hogy bankszámlájáról leemelje az éppen esedékes számla összegét, ugyanakkor engedélyt ad számlavezető bankjának, hogy ezt a szolgáltató részére lehetővé tegye.

Természetesen a csoportos beszedési megbízás esetében is értesül az ügyfél, hogy milyen összeget emelnek le a számlájáról. Sőt, ha kifogással szeretne élni, ezt a számla kézhezvételétől számított 6 napon belül meg is teheti, ugyanis a terhelés előtt ennyivel meg kell küldenie a szolgáltatónak a számlát - jogszabályi előírás szerint.

Maga az ügylet megkötése általában díjmentes az ügyfél számára, azonban átutalásonként, azaz teljesítésenként tranzakciós díjat számíthat fel a bank. Ennek mértéke általában 30-50 forint körül mozog, de számlacsomagonként eltérő, esetenként ingyenes is lehet.

Korábbi körképünk rávilágított, hogy ezt a díjat hazánkban a szolgáltatók jellemzően nem vállalják át az ügyfelektől, holott számukra is olcsóbb és kényelmesebb lenne, mint a postai sárga csekkes befizetés. Ehelyett eseti akciókkal próbálják időnként ügyfeleiket erre a befizetési módra csábítani, több-kevesebb sikerrel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Akit a tranzakciós díjak nem is tántorítanak el, még mindig szembesülhet azzal a problémával, hogy bizonyos csekkek nem vonhatók a csoportos beszedési megbízás körébe, mert nem rendszeresen jelentkező összeget jelentenek.

A harmadik opció a banki átutalás. Ez történhet bankfiókban, illetve online módon is. Az előbbihez mindössze bankszámlára, míg az utóbbihoz már netbank szolgáltatásra is szükség van. A fióki átutalásnak számlacsomagonként ugyan eltérő díja van, azonban a sorban állás jóval rövidebb lehet, mint a postai befizetés esetében.

Ennél is gyorsabb és kényelmesebb azonban az internet bankon keresztüli átutalás. Ehhez nem kell mást tenni, mint a sárga csekken a "számlatulajdonos számlaszáma, neve" rovat megfelelő adatait beírni a kedvezményezett számlaszáma és neve mezőbe, valamint megadni az átutalandó összeget. Nagyon fontos azonban, hogy az átutalás közlemény rovatát kitöltsük! Ide a sárga csekk közepén található "befizetőazonosító" számot kell beírni, ami az ügyfél adott szolgáltatónál való azonosítását szolgálja. Egyes bankok ezt a szolgáltatást úgy hirdetik, hogy külön menüpontban teszik elérhetővé a csekkbefizetést, azonban bármely intenetes eseti forintátutalás lehetővé teszi ezt a befizetési módot. Az alábbi ábra a kitöltendő adatokat mutatja be.


Az online átutalás tehát havi párszáz forintos netbank szolgáltatási díjért cserébe kitűnő alternatívát jelent azok számára, akik fontosabbnak tartják idejüket a postai sorban állásnál, és nem kultiválják azt a megoldást sem, ha a szolgáltató emeli le számlájukról az összeget.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem