20 °C Budapest

Súlyosan elöregszünk - mennyire kell a nyugdíjreform?

Pénzcentrum
2007. július 23. 15:30

Elkerülhetetlenül öregszik a közép-kelet-európai régió lakossága, és ez alól hazánk sem függetlenítheti magát: az Allianz legfrissebb elemzése szerint 2050-re a 65 éven felüliek részaránya a lakosságon belül megközelítheti a 30 százalékot. A növekvő függőségi ráta ugyanakkor előtérbe helyezi a nyugdíjrendszerek hatékonyságának kérdését. Az Allianz Global Investors International Pensions ma bemutatott tanulmányában rámutat, hogy a közép-európai régióban rendkívül sokszínű a nyugdíjrendszerek palettája, az egyes elemek súlya, szabályozási háttere egészen eltérő az egyes országokban. A nyugdíjrendszer reformjának szükségessége szerint ugyanakkor hazánk és a régió az európai középmezőnyben helyezkedik el, megelőzve többek között Franciaországot és Olaszországot is.

Brutálisan öregszünk

A mai konferencián először Dr. Werner Zedelius, az Allianz SE igazgatótanácsának tagja ismertette a régiós országokban tapasztalt demográfiai folyamatokat. A szakember rámutatott, hogy a népesség alakulását tekintve régiónk országai, köztük hazánk is a világtrendnek megfelelő változásokat él meg. A társadalom komoly mértékű elöregedése két tendencia együttes hatására vezethető vissza.

A javuló egészségügyi ellátásnak, növekvő életszínvonalnak köszönhetően folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, hazánkban például a jelenlegi 72 év körüli szintről 2050-re - régiós társainkhoz hasonlóan - 80 év közelébe nőhet ez az életkor.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor folyamatosan csökken a születések száma, a népesség tehát a várható élettartam növekedése ellenére zsugorodik. Mindezek eredményeképpen a 65 éven felüliek részaránya a teljes népességen belül erőteljesen megnő az elkövetkező évtizedekben, hazánkban közel 30 százalékra (ezzel viszont még közelében sem leszünk például a cseh 40 százalékos szintnek).


Nem költünk életbiztosításra

Dr. Werner Zedelius előadásában kiemelte, hogy az egy főre eső biztosítási díjakból jól látható, a régió országainak biztosítási ellátottsága jelentősen elmarad a nyugat-európai átlagtól, és ráadásul ebben az életbiztosítási termékekhez kapcsolódó befizetések relatíve alacsony részarányt képviselnek. (Hazánkban csupán 334 dollár az éves biztosítási díjbevétel, szemben az nyugat-európai 1514 dollárral, ezzel ugyanakkor a második helyen állunk Csehország mögött a régióban).

Óriási növekedés előtt a nyugdíjpipac

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Brigitte Miksa, a tanulmányt jegyző Allianz Global Investors / International Pensions vezetője hangsúlyozta, hogy a régió mindegyik országában a komoly kihívásokat jelent az említett demográfiai átalakulás, de a legsúlyosabb hatások talán Bulgáriában, Szlovéniában és Csehországban várhatók, miután ezekben az országokban emelkedhet meg az elkövetkezendő időben az idősebb korosztály részaránya a legdrasztikusabban.

A régióban alapvetően kicsi a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya a nyugat-európai országokhoz képest, és ez a nyugdíjmegtakarítások szintjében is megnyilvánul, jelentős növekedési potenciált kölcsönözve a közép-kelet-európai nyugdíjpénztári szegmensnek. A tanulmány szerint 2015-ig a régió nyugdíjpénztári-piaca a jelenlegi 51 milliárd euróról 245 milliárd euróra növekszik majd, ami éves szinten 19 százalékos növekedést jelent. A régióban ráadásul hazánk a második legnagyobb piac lehet 2015-re Lengyelország után, közel 40 milliárd eurós növekedést követően.

Nyugdíjreform: kell, de nem is annyira?

Érdekes következtetésre jut a tanulmány a nyugdíjreformok szükségességét illetően. A különböző nyugdíjszisztémákat összevetve olyan tényezőkkel, mint a már véghez vitt reformok és a demográfiai változások, az Allianz megalkotta a "nyugdíjreform nyomásmércéjét". A nyakatekert elnevezés egy olyan relatív skálát takar, amelyen 1-10 -ig pontozták, mennyire vannak az egyes országok rákényszerítve középtávon egy meghatározó erejű reform véghezvitelére.

A rangsorban a régió országai szinte egytől-egyig a középmezőnyben foglalnak helyet, megelőzve több nyugat-európai tagállamot is. Hazánk tehát nemzetközi összehasonlításban úgy tűnik, nincs a legkétségbeejtőbb helyzetben, de ahogyan azt az Allianz képviselői a konferencián hangsúlyozták: a rangsor relatív, és egyáltalán nem jelenti, hogy hosszabb távon elodázhatók a változtatások.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
MEDIA1  |  2024. május 17. 17:50
A lap elemző írásainak nem titkolt célja a szemléletformálás és a közbeszéd színvonalának javítása.
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem