Az utolsó percek ketyegnek! - Hol érdemes most pénzt lekötni?

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 08:00

Napokon belül késő lesz, a szeptember 1-je után lekötött betétek után járó kamatból már az állam is részt kér, érdemes hát komolyan elgondolkodni, mit is kezdjünk megtakarításainkkal. Virtuális hasábjainkon az elmúlt hetek során rengeteg tippet, megfontolásra érdemes javaslatot adtunk a kamatadóval kapcsolatban, jelen összeállításunkban pedig a piacon fellelhető betétlekötési lehetőségeket vesszük górcső alá, a szokásos havi rendszerességű körképünk struktúráján belül. Lássuk, hol éri meg a legjobban pénzt lekötni!

Nem járunk rosszul kevés pénzzel sem!

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés augusztus 23-án történt.)

A 800 ezer forintos mezőny legjobb ajánlatait a következő táblázat összegzi:

 

 

A Budapest Bank 7,25 százalékos betéti kamatot kínál az Augusztus betétszámlán elhelyezett lekötetlen megtakarítások teljes összegére. A bank a 7,25 százalékos kamatot a betét összegétől függetlenül minimum kamatként garantálja ügyfeleinek, legalább az idei év végéig. Hosszabb távon, kedvező piaci környezet esetén a pénzintézet az előre meghirdetett 7,25 százalékot meghaladó mértékű kamatot is fizethet a betétesek részére.
 

Próbáljuk meg milliókkal!

Alapesetben igaznak kellene lennie azon mondásnak, miszerint a nagyobb megtakarítást magasabb kamattal jutalmazzák a pénzintézetek, az akciós ajánlatok azonban számtalan esetben nem tesznek különbséget az összeg nagyságrendje alapján, így 3 millió forint lekötése esetén csak 1 és 3 hónapos távon járhatunk jobban, mint a 800 ezres esetben és itt is csak csekély mértékben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legjobb ajánlatokat az alábbi táblázat mutatja be:


 

Összesítsünk! - Hol érdemes lekötni?

A 8 milliós lekötés legkedvezőbb ajánlatait a következőkben foglaltuk össze:


Összességében elmondhatjuk, hogy akciójával a Raiffeisen elfoglalta a 6-12 hónapos időtávot, míg a CIB a 3 hónapos esetekben bizonyult egyértelműen a legjobbnak. Aki mindössze egy hónapra tudja nélkülözni a pénzét, annak a HVB nyújtja a legmegfelelőbb alternatívát.

A változások és az összegzés az alábbi táblázatok segítségével követhető nyomon:

 


 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 17:49
A Media1-nek eljuttatott írásos ítélet szerint a Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor,...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem