16 °C Budapest

Kiderült: így bővül a hazai adósmentő-program

Pénzcentrum
2013. április 3. 16:33

Jelentősen felgyorsulhat a hazai adósmentés - tovább bővülhet ugyanis a Nemzeti Eszközkezelő programja - áll Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter MSZP-s képviselők, "Mennyire eredményes a Nemzeti Eszközkezelő működése?" című írásbeli kérdésére adott válaszában.

A parlament honlapján megjelent reakció szerint az Eszközkezelő a tavalyi év során 1970, idén március 15-ig pedig megközelítőleg 3000 ingatlan-felajánlást fogadott be. Ahhoz viszont, hogy az idei keretszámot is kitöltsék, törvénymódosításra van szükség. "A törvénymódosítás célja, hogy a 13 ezer ingatlan átvételét lehetővé tevő idei keretszámot kitöltsük, és jövő év végéig akár 25 ezer család, vagyis mintegy 100-110 ezer ember lakhatása rendeződhessen megnyugtató módon. A törvénymódosítással az adósmentés jelentősen felgyorsulhat. Ennek pénzügyi fedezete adott, hiszen a 2013. évi költségvetési törvényben 33 milliárd forint áll rendelkezésre ingatlanvásárlásra" - olvasható a miniszter írásbeli válaszában.

Az országgyűlés napirendjén lévő törvényjavaslat szerint a kormány az alábbiak szerint bővítené a jogosultsági feltételeket:

  • 2012. január 1-je helyett 2013. január 1-jén szükséges a 180 napos tartozásnak fennállnia, beleértve az áthidaló kölcsönnel finanszírozott késedelmes tartozást is.
  • A megvásárolható lakóingatlanok forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban húszmillió forintra, az egyéb településeken tizenötmillió forintra nő (jelenleg ez 15 és 10 millió forint).
  • Egyszerűsödik a visszavásárlási ár meghatározása, a visszavásárlási jogra nyitva álló határidő pedig 5 évre emelkedik.
  • A megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő hiteladósok köre is bevonható a programba.

A fejlesztési miniszter szerint a program hatékonyságát bizonyítja, hogy a megvásárolt ingatlanok esetében minden 1 forint költségvetési pénzzel 2,1 forintnyi hitelintézeti követelést váltott ki a társaság. "2012-ben a NET-program segítségével 4 milliárd forint banki tartozástól mentesültek a hiteladósok. Egyértelmű sikerként értékelhető továbbá, hogy információim szerint a NET-programra jogosultak körében eddig nem történt kilakoltatás hitelintézetek részéről" - olvasható a fejlesztési miniszter képviselőknek adott válaszában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem