12 °C Budapest

TOP 10: ezeket a nyelveket tanuld, ha jól fizető állást akarsz!

2015. október 20. 11:32

A nyelvtudás sokat számít egy állás elnyerésénél, Magyarországon körülbelül a munkahelyek 50-60 százalékánál pedig egyenesen alapelvárás. A Pénzcentrum utánajárt, milyen nyelveket érdemes tanulni ahhoz, hogy itthon is esélyesek legyünk egy jó állásra.

A munkaerőpiacon ahhoz, hogy esélyesek legyünk egy jó állásra, vagy egy biztos nyelvtudással, vagy egy speciális készséggel kell rendelkezni, ugyanis egy átlagos végzettséggel, és egy alap nyelvtudással senki nem fog kitűnni.

Bár a nyelvismeret nem mindenhol alapfeltétel, mindenképpen előnyt jelent. Nem csak a diplomás állásoknál, hanem a szakmunkáknál is, ahol az akár minimális nyelvtudással rendelkezők is hatalmas előnyben vannak a nyelvet nem beszélőkkel szemben.

Mennyire sikeres a Diplomamentő program?

A nyelvtudás hiánya évről évre gondot jelent a felsőoktatásban is: idén például emiatt nem vehette át a diplomáját a szolnoki főiskolán a végzősök 60 százaléka, a kecskeméti főiskolán pedig a fele. Erre próbál megoldást nyújtani a Diplomamentő program, ahol több mint 800 nyelvi kurzuson 9000 fiatal tanult. Eddig 1300 próbálkoztak a diplomához szükséges nyelvvizsgával, közülük 1200-nak sikerült, ők már átvehetik az egyetemi vagy főiskolai végzettségről szóló oklevelüket. A hárommilliárd forintos keretösszegű programban október végéig meghirdetik az utolsó államilag támogatott nyelvtanfolyamokat, amelyekre november 15-ig lehet jelentkezni. A képzések 2016 júliusáig tartanak, a nyelvvizsgát pedig legkésőbb jövő év végéig kell letenni.

Olyan is előfordulhat, hogy bizonyos szakmunkáknál kifejezetten nyelvtudással rendelkezőket keresnek, akik a külföldi szakemberekkel is képesek egyeztetni, ha szükséges. A nyelvismeret hasonlóan fontos a kereskedelemben, vendéglátásban dolgozóknál, illetve külföldi székhelyű cégek esetében. Az egészségügyben sem jelent hátrányt a biztos nyelvtudás, ugyanis a magánpraxisok számának növekedésével egyre többször kell külföldi betegeket ellátni.

Ha valakinek valóban használható és folyékony nyelvtudása van, amit a gyakorlatban is tud alkalmazni, akkor biztosan el tud helyezkedni, ehhez viszont több nyelven, és magas szinten kell beszélni. Vannak ugyanis olyan állások, mint például az ügyintézés, vagy egyes pénzügyi pozíciók, ahol nem feltétlenül szükséges speciális végzettség

- mondta el a Pénzcentrumnak Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője.

Fontos, hogy egy munkahelyen nem a papír számít, hanem az illető beszédkészsége, amit legtöbbször élesben is tesztelnek az állásinterjún. Így ha nem üti meg a kívánt szintet a jelentkező, biztosan nem jut tovább. Ezért érdemes a szinten tartás miatt lehetőleg minden nap gyakorolni.

Milyen nyelveket érdemes tanulni? Itt a TOP 10 lista:

  • Angol: Az első helyen mindenképpen az angol áll, ugyanis ez a világnyelv, és alapvetően az üzleti kommunikáció nyelve is. A magabiztos angol nyelvtudás ma már alapfeltételnek számít, ami mellett egy másik nyelv ismerete, vagy egy speciális képesség mindenképpen szükséges a munkaerőpiacon való érvényesüléshez.

  • Német: Magyarországon talán a németet lehetne a második helyre rangsorolni, nem csak Ausztria és Németország közelsége miatt, hanem azért is, mert nagyon sok cég és befektető érkezik hozzánk ezekről a területekről.

  • Francia: A francia szintén fontos, nem véletlenül került a TOP 10 elejére. Előnyt jelent egy állás megpályázásánál, ha a francia mellett olaszul, vagy spanyolul is beszél valaki.

  • Spanyol/portugál: Ezekkel a nyelvekkel elsősorban back office, emberi erőforrás, adminisztráció, vagy ügyfél-kapcsolattartó pozíciókra érdemes jelentkezni.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • Olasz: Az olasz nyelvvel a kereskedelemben és a multiknál van jó esélye a munkavállalónak, főképpen akkor, ha magabiztos angol nyelvtudása is van emellett. A szakemberek szerint ugyanis ritka az olyan munkaerő, aki mindkét nyelvet professzionális szinten beszéli.

  • Holland:  A holland nyelvnek is van jövője itthon, ugyanis évről-évre egyre több holland cég jön Magyarországra.

  • Skandináv nyelvek: A finn és dán mellett legfőképpen a svéddel lehet érvényesülni. Mivel ezeket a nyelveket nem beszélik sokan az országban, egész jó eséllyel lehet elhelyezkedni ezzel a nyelvtudással.

  • Arab: Sok olyan cég van, ami nemcsak Európában, hanem Afrikában, és a Közel-Keleten is jelen van, így az arab nyelvtudás ezeknél a cégeknél nagyon jól jön.

  • Orosz: Sok magyar cég terjeszkedik Keletre, amiből Oroszország hatalmas piacot fed le, így nagy szükség van az oroszul beszélő munkaerőre.

  • Szlovák/román/cseh: A közép-európai piac miatt a szomszédos országok nyelveit beszélők is jó helyzetben vannak, sok helyen ugyanis anyanyelvi ügyfelekkel kell tartani a kapcsolatot.

És mi a helyzet a kuriózumnak számító nyelvekkel?

A ritka, kevesek által beszélt nyelvek tanulása, mint például a kínai, japán, vagy a koreai szintén hasznos lehet. Bár itthon elsősorban nem az ilyen munkaerőt keresik tömegével, ettől függetlenül - mivel kevesen beszélik - meg lehet belőle élni. Ehhez azonban magas szinten kell beszélni a nyelvet, ami nagyon sok energiabefektetést igényel, így csak azoknak ajánlott, akik valóban elkötelezettek a nyelvtanulás iránt.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm