14 °C Budapest

Rádolvad a zakó/blézer? Irodai outfit kánikulában

2009. július 16. 05:20

Bár a nyári hőség kétség kívül a szabadtéri munkát végzőket érinti a legkellemetlenebbül, azért az irodai alkalmazottaknak sincs könnyű dolguk, hiszen a légkondicionált munkahelyig el is kell jutni, ami harminc-x fokokban, tömegközlekedve nem épp kellemes, főleg, ha a főnök még ilyenkor is megköveteli a "business dress code-ot".

A nőknek sokak szerint egyszerűbb a nyári hőmérséklethez, és az irodai öltözködési szabályokhoz egyszerre alkalmazkodni, mint a férfiaknak, akiknek kétség kívül nem sok alternatíva kínálkozik az öltönyhöz képest, a szandálból kilógó lábujjakról pedig jobb, ha nem is álmodoznak. Sok helyütt azonban egyenesen tiltják a "kirívó" öltözetet, a kilátszó térdeket, a spagetti pántos trikókat, vagyis a nőknek is meg van kötve a kezük.

Ha a protokoll minden előírását szigorúan követnék a hölgyek, akkor még nyáron is kiskosztümöt viselnének, szoknyával, blúzzal - méghozzá nem átlátszóval - és alatta fehérneművel, amit soha, semmilyen körülmények között nem szabad elhagyni, és a blézert sem akaszthatják a fogasra, különösen, ha állásinterjúról van szó. Ami ennél is kényelmetlenebb, az a harisnya, amit szintén nyáron is viselni kell. Férfiaknál az ing, zakó, nyakkendő is alapfelszereltség az üzleti életben.

Ha tehát interjúra megyünk, vagy a munkahelyünkön megkövetelik az üzleti viseletet, maximum a kosztűm, öltöny anyagában van lehetőségünk a variálásra. Jobb, ha olyat keresünk, amelyben nincs bélés, és jól szellőző anyagból készült.

Van, ahol nem veszik ennyire szigorúan a protokolláris szabályokat, és férfiaknál elfogadott a rövid ujjú ing, esetleg galléros póló is, és a zakótól is eltekintenek 30 fok felett, a rövidnadrág azonban még ekkor is tabu. A nők pedig a (hátul) zárt cipőt, a blézert hagyhatják nyugodtan a ruhásszekrényben, persze ha már szandált vesznek fel, a körmöket, és a sarkakat érdemes kicsit kezelésbe venni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem