21 °C Budapest

Háború a kedvezményért: mi lesz a magyar filmipar sorsa?

Pénzcentrum
2008. július 7. 05:55

Megfúrt támogatás A magyar filmipar az állami kedvezményeknek köszönhetően jelentősen kinőtte magát az elmúlt 4 évben. Budapesten forgatták például az Eddie Murphy és Owen Wilson szereplésével elkészült filmet, az Én, a kém címmel. Időközben megépült Etyeken a filmstúdió is, valószínűleg cseh ráhatásra azonban az unió megtorpedózta a magyar támogatási rendszert, így már nem is vagyunk olyan vonzóak a külföldi megrendelésekre, ami meg is látszik, nincs egy megbízás sem...

2008-ban a megépítése után üresen áll a Korda filmstúdió Etyeken, többek között azért is, mert az unió tiltakozása miatt idén nem adnak filmes adókedvezményt, ami 2005 óta járna. A 2007 nyáron-ősszel forgatott Pokolfajzat második része óta semmilyen komolyabb megrendeléssel nem rendelkeznek. Emiatt a 150 millió euróból (35,55 milliárd forintból) épülő komplexum frissen megépült öt stúdiójának kapacitásai még kihasználatlanok. A hatodik ráadásul még készen sincs, az építést egyelőre nem folytatják a megrendelők megérkezéséig, illetve a kedvezménnyel kapcsolatos problémák megoldásáig.

A piacon viszont nem csak az jelent problémát, hogy a 20 százalékos kedvezmény bizonytalan, a helyzetre az amerikai forgatókönyvírók 4 hónapig tartó sztrájkja is rányomta a bélyegét, világszerte elmaradtak a hollywoodi megrendelések.

Visszatérnek végre a sztársorozatok? Küszöbön a megegyezés!

Sokak szerint azonban az etyeki stúdiónak erősebb marketingre is szüksége lenne. Nagy csalódást okozott például a Terminátor negyedik részével kapcsolatos döntés is, miszerint nem itt, hanem Új-Mexikóban forgatják le azt, ahol 25 százalékos adókedvezmény jár.

Itthon erre már idén nincs is lehetőség, mivel csak a 2007. december 31-ig regisztrált alkotások kaphatnak adóvisszatérítést, a 2008-ban regisztráltak már nem. Ezt azért kellett törölni a törvényből, mert az unió szabályozásával ellentétes volt. Jelenleg is folyik a Brüsszellel való tárgyalás, hogy milyen feltételekkel lehetne ezt visszatetetni a törvénybe.

A hazai szabályozás szerint a készülő filmek Magyarországon felmerülő gyártási költségeihez nyújtott magántámogatás után adó-visszatérítés jár, amellyel a gyártási költségek 20 százalékát lehet megtakarítani. A megegyezések folynak, a terv pedig az, hogy már az év végére létrejöjjön az új szabályozás.

A bizottság 2001-es filmművészeti közleményével a korábbi szabályozás nem áll összhangban. Az Európai Bizottság ebben szabott feltételeket a filmművészeti és más audiovizuális alkotások állami támogatására. A legfőbb kritika azt érte, hogy a kedvezményt a magyar állam mindenkinek odaítélte feltételek nélkül, így az amerikai produkciók is megkapták a 20 százalékot, de kifogásolták a közvetlen állami támogatással megvalósuló hazai alkotások magas arányát is. Ez az EU-ban előírt 50 százalék helyett többször a 60-80 százalékot is elérte.

A vitatott szabályok

Az általános szabály szerint a támogatás mértéke a magyar nyelven készülő filmalkotásokra legfeljebb a magyar filmelőállítót terhelő gyártási költség 50%-a lehet. Amennyiben ez a költség nem több, mint 50 millió, elérheti a száz százalékot is, és a 90%-ot, ha nem több, mint 500 millió forint. Kilencven százalék lehet akkor is, ha a magyar kultúrát népszerűsíti, gyerekeket nevel, vagy "a magyarországi audiovizuális kultúrát gazdagítja".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a film a magyar kultúrát népszerűsíti külföldön, a támogatás még akkor is elérheti a 70%-ot, ha nem magyar nyelven készül. Közvetlen támogatást lehet nyújtani akkor is, ha a magyar előállító részvétele kisebbségi, de az alkotás európai koprodukciónak minősül (ilyenkor a támogatás alapja a pontrendszer). A közvetlen támogatás legalább 60%-át Magyarországon kell elkölteni (bár a támogató maximum 80%-ot is előírhat és kivételes esetekben akár 60 százalék is elkölthető külföldön).

A kedvezmény újra bevezetésére van esély, de meghatározott feltételekkel. Ilyen például, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a támogatott munkának van kulturális tartalma, és bár ezt nemzeti szinten kell meghatározni, szükséges, hogy átlátható és ellenőrizhető legyen. További kikötés, hogy az állami támogatás mértéke a produkció költségvetésének 50 százalékát ne haladja meg.

A kedvezmény jelentős fejlődést eredményezett a magyar piacon, a 2004-es 6,5 milliárd forintról ugyanis 2007-re 57,4 milliárdos üzletté nőtte ki magát a filmipar. Az ilyen mértékű növekedésnek köszönhetően az államnak nyilvánvalóan megtérült az adott kedvezmény.

Újabb sztrájk lesz?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm