9 °C Budapest

Tényleg nem tudunk majd hitelt felvenni, ha ezt bevezetik?

Pénzcentrum
2014. augusztus 11. 05:32

Nagy munkában van a jegybank: a hitelek THM-jének csökkentésén dolgoznak a Szabadság téren. Ez - bár elsőre jól hangzik a hitelesek számára - sok fontos kérdést felvet. Lehetséges-e például, hogy a lakosság is veszítsen a maximális kamatok csökkentésén? És egyáltalán: mekkora lehet hitelünk maximális THM-értéke most?

Az MNB már elemzi, hogy indokolt-e a teljes hiteldíj mutató (THM) plafonjának felülvizsgálata és csökkentése

 - nyilatkozta a minap Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A jelenlegi szabályozás elég tág keretet szab ugyanis a hiteleknek, illetve csak két csoportba sorolja a kölcsönszerződéseket - annak ellenére, hogy ennél jóval sokszínűbb a hitelezési paletta.

Ennyit fizetünk a hitelekért ma

A törvény a jegybanki alapkamathoz képest határozza meg a maximális THM-et, így hiteltípustól függően 24 vagy 39 százalékponttal lehet magasabb. Lényeges, hogy nem feltétlen az aktuális alapkamattal kell számolni, jelenleg a júniusi alpkamat érvényes,így a szabályozás szerinti maximum jelenleg 26,4, illetve 41,4 százalék.

Mi alapján hasonlíthatóak össze az egyes hitel termékek?

A hitelek esetében ezt legkönnyebben a Teljes Hiteldíjmutató (THM) alapján tehetjük meg. Ez megmutatja, hogy a tőkén felül mekkora összeg visszafizetésére kell majd számítanunk a hitel felvétele után.

Mit mutat a THM?

A hitelért nem csak kamatot fizetünk. A kamaton felül az igénybevételért és a folyósításért a bank különböző díjakat, költségeket (pl. értékbecslés díja, kezelési költség) is felszámíthat, melyek növelik a ténylegesen visszafizetendő összeget. Fontos tudni, hogy vannak olyan költségek, melyeket a THM nem tartalmaz. Ilyen például a késedelmi kamat, a közjegyzői díj és a futamidő hosszabbítás költsége. (MNB)


Az alacsonyabb kategóriába (alapkamat+24 százalék) tartoznak a lakáshitelek, autóhitelek (igaz, inkább a lízingszerződések jellemzőek ebben a kategóriában) és a személyi kölcsönök. Ez utóbbiak esetén viszont megengedett a magasabb THM is (alapkamat+39 százalék), ha szerződésben meghatározott céllal veszik fel a hitelt. A hitelkártyáknál, folyószámlahiteleknél és áruhiteleknél viszont szintén találkozhatunk magasabb kamatokkal, mivel a törvény kivételként kezeli őket.

Ha összehasonlítjuk a mai kamatokat az egy évvel ezelőttiekkel, akkor azt láthatjuk, hogy míg a jegybanki alapkamat valamivel kevesebb, mint két százalékkal csökkent (1,9), addig a hitelek átlagos kamatlába szinte kivétel nélkül ennél nagyobb mértékben lett alacsonyabb. A leginkább szembetűnő esést az áruhitelek esetén láthatunk, ezek a kölcsönök több mint 6 százalékkal lettek olcsóbbak.

Megnéztük, hogy melyik hiteltípus esetén találunk ki kirívóan magas THM-et, és kiderült, hogy a hitelkártyák esetén a mutató gyakran megközelíti a maximális értéket, több szolgáltatónál is találtunk 40 százalék feletti THM-et.



Miért jó az MNB ötlete? Pro és kontra

A THM maximalizálásának köszönhetően a kamatlábak csökkenhetnek, és ezáltal a törlesztőrészletek is esésnek indulhatnak. Ezzel megkönnyíthetik és olcsóbbá tehetik a lakosság számára a hitelek felvételét, a hitelezés beindulása pedig a bankoknak is pluszbevételt jelenthet

Ugyanakkor lehetséges, hogy olyan alacsony kamatokkal lehet hitelezni, ami a kevésbé tehetőseket kiszorítja a hitelezésből, vagyis nem tudnak majd kölcsönt felvenni, egész egyszerűen azért, mert túl nagy kockázatot jelentenek a banknak.

Akik ilyen módon kiszorulnak a banki hitelezésből, azok nagy valószínűséggel feketén oldják meg a kölcsönfelvételt, vagyis nem elképzelhetetlen, hogy az uzsorások malmára is hajtja majd a vizet a szabályozás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen sok múlik azon, hogy milyen lesz a szabályozás, hiszen ha a maximális THM-et kellő körültekintéssel alakítják ki, az hosszú távon a jelenleginél egészségesebb hitelpiachoz vezethet.

Milyen szabályozás jöhet?

Alapvetően két irányba indulhat el a jegybank:

  • A mostani szabályhoz hasonlóan egységesen kezeli a hiteleket
  • Hiteltípus szerint állapítja meg a maximum THM mértékét

Ha a mostani szabályokhoz hasonlóan egységesen kezeli a hiteleket, akkor bizonyos típusoknál elérhet kamatcsökkenést, azonban a leginkább elterjedt lakáshitelekre elég kis hatással lehet.

Ha viszont hiteltípus szerint állapítja meg a jegybank a THM maximumát, akkor külön szabályozhatja a népszerű lakáshiteleket vagy például a személyi kölcsönöket. Ez azért lényeges, mert eltérő kamatszintek mellet juthatunk hozzá ezekhez, vagyis a szerződések eltérnek mind jogilag, mind kockázat szempontjából. Ennek köszönhetően a hitelek árazásához és jogi környezetéhez igazodna a szabályozás is.

Van az MNB asztalán egy másik javaslat is, ami a hitelpiac egészségesebbé tételét szolgálja, és jóval előrehaladottabb állapotban van. Ez nem más, mit a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a kötelező jövedelemigazolás kérése hitelfelvételkor. Ez a két javaslat ugyanis jó irányba mozdíthatja el a hitelezést, így lehetséges, hogy a THM maximum szabályozására már nem lesz szükség.

A THM-re vonatkozó jelenlegi szabályozás:

265. § (1) A pénzügyi intézmény - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - fogyasztónak nem nyújthat olyan kölcsönt, amelynek a teljes hiteldíj mutatója meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.
(2) Hitelkártya-szerződéshez vagy fizetési számlához kapcsolódó, vagy a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek (ide nem értve a gépjárművet) megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújtott kölcsönre, valamint a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönre vonatkozó teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.
(3) E § alkalmazásában az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem