LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 16:  Water drips from a domestic tap, United Kingdom.

Veszélyes a csapvíz ezen a helyen: tartályos kocsiból kényszerül inni rengeteg magyar

2023. január 17. 17:17

Szerdától tartálykocsis vízellátást biztosítanak Szigetváron, mert kifogásolttá vált a vezetékes ivóvíz minősége - közölte a helyi víziközműveket üzemeltető Baranya-Víz Zrt.

Vass Péter (Szigetvárért Tisztességgel Egyesület), Szigetvár polgármestere az elmúlt pénteken tájékoztatta a lakosságot a város hivatalos oldalán arról, hogy a településen szolgáltatott vezetékes ivóvíz "sárgásbarna színű, kellemetlen szagú, és sem főzésre, sem ivásra nem alkalmas". Közölte azt is, hogy a "tarthatatlan állapot" megszüntetése érdekében felvette a kapcsolatot a "döntési pozícióban levő, felelős beosztásban lévő emberekkel".

A Baranya-Víz Zrt. az MTI érdeklődésre kedden azt közölte, hogy egy közelmúltban lezajlott, 1,3 milliárd forintból megvalósított ivóvízminőség-javító program keretében megépült, jelenleg próbaüzem alatt álló, kétezer háztartást kiszolgáló vízműtelep ellátási területén "tapasztalható másodlagos vízminőségromlás a fogyasztóknál".

A vizsgált vízmintákban a vastartalom a rendeletekben előírt határértékek többszöröse volt bizonyos helyszíneken, míg a társasházakban több alkalommal vett ivóvízmintákban a vasbaktériumok száma meghaladta a kormányrendelet szerinti határértéket - írták.

Megjegyezték: nem mindegyik háztartásban jelentkezik a vízminőségromlás. A panaszok elsősorban a vas és acél csővezetékekkel szerelt ingatlanokban élőktől érkeztek, Szigetvár nyugati részéből, míg az ellátási területeken működő iskolákban és óvodában nem tapasztaltak vízminőségromlást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felhívták a figyelmet arra, hogy a "vasbaktériumok által okozott másodlagos vízminőségromlás nem jelent veszélyt az egészségre, de okozhat kellemetlen szagokat és eltömítheti a csöveket". A tájékoztatás szerint többször jelezték a problémákat a beruházás kivitelezőjének, a nagykanizsai Szabadics Építőipari Zrt.-nek, ugyanakkor az eddig elvégzett, a vezetékek mosatásával járó beavatkozások még nem vezettek eredményre.

Közölték, a fejlesztés keretében megvalósított vízműtelep próbaüzeme jelenleg is zajlik, az csak akkor zárulhat le sikeresen, ha a szolgáltatott ivóvíz paraméterei, minősége a szabvány szerinti. Kiemelték: a Baranya-Víz Zrt. üzemeltetőként a rendelkezésére álló eszközeivel, humán erőforrásával mindent megtesz annak érdekében, hogy a vízminőség helyreálljon, addig is - az önkormányzattal együttműködésben - tartálykocsis vízellátást biztosít a településen szerdától naponta reggel nyolc és este nyolc óra között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 21. kedd
Konstantin
21. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem