19 °C Budapest
Healthy ginger and lemon drink, natural cold remedy

A gyömbér tea készítése: Mi a gyömbér tea hatása, gyömbér tea hol kapható, gyömbér tea hány éves kortól fogyasztható?

2021. június 5. 18:03

A gyömbér a világ egyik legismertebb gyógyhatású fűszernövénye, és habár régen valódi luxusgyógyszerként tartották számon e messzi földröl származó alapanyagot, manapság már a legkisebb boltokban is beszerezhetjük a gyömbérgyökeret. A gyömbér nem csak nyersen fejti ki jótékony hatásait, ugyanis a friss vagy a szárított gyömbér forrázata, azaz a gyömbértea is javítja az egészségünket. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a gyömbér tea készítése és a gyömbér tea hatása kapcsán: tudd meg, a gyömbér tea hol kapható, és hogy a gyömbér tea filteres verziója, vagy a friss gyömbér tea a hatékonyabb-e. A gyömbér tea hány éves kortól adható gyerekeknek, ihatjuk korlátlan mennyiségben?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a gyömbértea fogyasztása kapcsán: tudd meg, miért egészséges a gyömbér tea, mire jó a gyömbér és milyen egészségügyi problémákon képes segíteni a gyömbér tea hatása! Amellett, hogy eláruljuk, miért jó a gyömbértea, és hogy a gyömbértea hol kapható, annak is utánajárunk, hogy a gyömbér tea hány éves kortól adható gyerekeknek, és hogy fogyasztható-e a gyömbér tea terhes nők számára is. A gyömbér tea filteres verziója ugyanolyan jó, mint a sima gyömbér tea friss gyömbérből? Meddig áll el a gyömbér, hogyan készül a gyömbér tea házilag?

Amit a gyömbérről tudni érdemes

A gyömbér (vagy gyömbérgyökér) egy csípős, kesernyés, kimondottan erőteljes ízű növényi gyökérrész. Állaga kemény, világosbarna, vékony héj borítja, belseje pedig erősen rostos és élénk sárga színű, a gyömbér héja hámozással és kaparással is eltávolítható. A gyömbér származását tekintve Kínai eredetű gyógy- és fűszernövény, nagy szerepe volt a középkori fűszerkereskedelemben, ma pedig legnagyobbrészt Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

A gyömbér felhasználása sokrétű: az emberiség évezredek óta alkalmazza gyógyszerként, kellemes íze miatt gyömbérteaként és különféle ételek ízesítése céljából fűszerként is, leginkább a keleti, távol-keleti gasztronómiában. Magyarországon leggyakrabban desszertekhez használjuk, ugyanis a gyömbér nagyszerű fűszere olyan finomságoknak, mint például a gyömbéres keksz vagy a mézeskalács. A gyömbér sokáig eláll, ha hűtőben tartjuk, akár hónapokig friss maradhat.

Friss gyömbér és őrölt gyömbér
Friss gyömbér és őrölt gyömbér

A gyömbér tea hatása: mire jó a gyömbértea?

A gyömbértea nem csak finom, csípős és átmelengető, hanem számos jótékony hatással is bír: amellett, hogy a gyömbér tea kiváló gyulladáscsökkentő, görcsoldó és köhögéscsillapító főzet, a gyömbér mikrobaellenes hatással is rendelkezik, illetve kifejezetten gazdag A, B, C és E-vitaminokban. A gyömbér tea mindemellett tartalmaz cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is, gyakorlatilag egyféle igazi vitamin- és ásványianyagbombaként működik. A gyömbér és a belőle készített gyömbér tea általános egészségjavító, immunerősítő és gyulladáscsökkentő természetes gyógyszerként működik.

A gyömbért gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatásának köszönhetően menstruációs görcsök és ízületi fájdalmak csillapítása céljából is alkalmazható, emellett a gyömbér tea napi fogyasztásával kordában tarthatjuk vércukorszintünket és elősegíthetjük emésztőrendszerünk megfelelő működését is. Mindenkinek ajánljuk a gyömbér tea fogyasztását, aki megfázással, görcsökkel és gyulladásos megbetegedéssel küzd, ugyanis a gyömbér tea természetes gyógyszerként csillapítja a kellemetlen tüneteket.

Gyömbér tea friss gyömbérből VS szárított gyömbér tea filteresen

Mi a különbség a házi és a filteres gyömbér tea között? Mindkét gyömbér tea esetében ugyanúgy számolhatunk a gyömbér kellemes ízével, a gyömbér tea jótékony hatásaival, egy különbségtől eltekintve: a gyömbér tea készítése során, ha friss gyömbért használunk, az íze sokkal intenzívebb lesz és több vitamint, ásványi anyagot is oldhatunk ki belőle – ettől eltekintve a gyömbér tea fileteres verzióját ugyanúgy ajánljuk fogyasztásra, mint a nyers gyömbérből készített teát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyömbértea készítése alatt arra mindenképp figyeljünk oda, hogy ha friss gyömbérrel dolgozunk, áztassuk azt legalább 10-15 percig a megfelelő ízért és hatásért, illetve, ha csak 1-2 bögrényi gyömbér tea készítését tervezzük, ne használjunk túl nagy darabot, csupán néhány szeletet, ugyanis nagyon erős a nyers gyömbérből készített gyomber tea íze!

Gyömbér tea recept egyszerűen: hogyan készül a gyömbértea?

Most pedig nézzük, hogyan készül a gyömbértea friss gyömbérből, a világ legegyszerűbb gyömbér tea receptje alapján! A gyömbér tea készítése pofonegyszerű: nincs is másra szükségünk, mint egy kis friss gyömbérre, citromra és mézre ízlés szerint.

A gyömbér tea hozzávalói

  • 1 kis db gyömbér (vagy 2-3 gyömbértea filter)
  • 1 citrom leve
  • 4 ek méz
  • egy csokor friss menta
  • 2 l víz

A gyömbér tea készítése

  1. Hámozzuk meg a gyömbért, majd szeleteljük minél vékonyabbra, a mentát pedig aprítsuk durvára.
  2. Tegyük a gyömbért hőálló kancsóba vagy edénybe, majd öntsünk rá 2 l forró vizet. Adjuk hozzá a citromlevet és a mentát is.
  3. Lefedve hagyjuk állni, hogy feloldódhassanak benne a vitaminok, ásványi anyagok (minimum 10-15 percig).
  4. A 15 perc elteltével adjuk hozzá a mézet (így a közvetlen forrázás nem semmisíti meg a mézben található vitaminokat, ásványi anyagokat).
  5. Kínáljuk forrón, ízlés szerint több mézzel vagy frissen facsart citromlével!

A gyömbér tea hány éves kortól adható gyerekeknek?

A megfázás ugyanolyan nagy teher, sőt, még kellemetlenebb lehet egy kisgyerek számára, mint a felnőtteknek. Ebben az időszakban igazi felüdülést nyújthat a kicsik számára is egy finom, mézes gyömbér tea, sok-sok vitaminnal. A gyömbér és a gyömbér tea 10 hónapos kortól adható, ha kisgyermekünk immunrendszerét szeretnénk erősíteni vele. Vigyázat: túl meleg vagy túl erős gyömbér teát ne adjunk a gyerekeknek! A gyömbér tea fogyasztása az időskorúaknak is jót tesz, sőt, várandós nők is fogyaszthatják nyugodtan.

Gyömbér tea vásárlás: a gyömbér tea hol kapható?

A gyömbért bármelyik nagyobb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk, az év bármelyik időszakában. A gyömbér tea filteres verziója ugyanígy, bármelyik nagyobb élelmiszer-áruház teaosztályán megtalálható, de megvásárolhatjuk azt gyógynövény szaküzletekben vagy a gyógyszertárban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem