22 °C Budapest

Külföldi munka? Egy fenét: ezek a legveszélyesebb EU-s országok

2018. május 4. 17:00

Európában 2015-ben összesen 3 497-en haltak meg valamilyen munkahelyi balesetben. Az elérhető legfrissebb adatok alapján 100 000 főre számolva messze Románia a legveszélyesebb ország ebben a tekintetben, ám nem sokkal marad el tőle Portugália sem. A legbiztonságosabb Hollandiában dolgozni, míg Magyarország kb. a lista közepén foglal helyet, picit rosszabb arányokkal, mint az EU-s átlag.

Az Európai Unióban 3 497 halálos baleset történt a munkahelyeken 2015-ben - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Ez átlagosan 2,4 halálesetet jelent 100 000 munkásra nézve. A listán legjobban Hollandia, Svédország és Németország végzett. Ezekben az országokban (sorban) 0,76, 1,15, illetve 1,25 haláleset jut 100 000 dolgozóra. A lista túloldalán Románia vezet abszolút fölénnyel Portugália előtt. Előbbiben 7,49, míg utóbbiban 4,62 halálos kimenetelű baleset jut százezernyi munkásra.

A grafikonról leolvasható, hogy a magyar adat nem sokkal rosszabb, mint az EU-s átlag, amit jobbára, az arányosan rendkívül biztonságos nyugati országok húznak le. Nyolc ország van ugyanis az EU-s átlag alatt, miközben 20 fölötte. Magyarország egyébként regionálisan is jól szerepel, hiszen közvetlen szomszédaink közül csupán Horvátországban jobb a helyzet arányaiban. Szlovákiában például majdnem egy, míg Ausztriában majd kettővel több halálos kimenetelű munkahelyi baleset történik arányaiban.

Keleti szomszédunk azonban simán viszi a prímet. Romániában ugyanis majdnem nyolc halálos munkahelyi baleset jut 100 000 dolgozóra, ami majd négyszer több Magyarországon, és közel 10-szer több, mint például az éllovas Hollandiában.

Bár az Eurostat adatai 2015-sek, Magyarországon a frissebb adatokszerint 2017-ben összesen 79 halálos balesete történt a munkahelyeken. Ez a 2015-ös képest csupán kettővel kevesebb, úgyhogy bőven lenne még hová fejlődni.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem