8 °C Budapest

Tizenöt év kéne a teljes kátyúmentesítéshez

2010. január 21. 09:32

Az országos közúthálózat kétharmadán a burkolat állapota nem felel meg az előírásoknak. A felújítások forintmilliárdokat emésztenek fel, a jelenlegi ütemben mégis 15-20 év kellene minden út rendbetételéhez.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. január elején mintegy 50 ezer kátyút tartott nyilván az autópályák nélkül 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton. Ami nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy a szélsőséges decemberi időjárás kedvezett az úthibák kialakulásának - naponta 1000-1500 keletkezett. A statisztikák azt mutatják: az autósok kilométerenként egy-két gödörrel találkozhatnak. A volán mögül viszont ennél sokkal többet látni - írta a Népszabadság.

Utoljára tavaly októberben mérték fel a közútkezelők az állami utak állapotát. Az Országos Közúti Adatbank (OKA) adatai szerint a közúthálózat több mint felén, 15 810 kilométeren rossz a burkolat. Ezenfelül van még mintegy 3423 kilométer, amelynek minősége nem felel meg az előírásoknak. A tűrhető - közepes - osztályzatot az utak ötöde, 6094 kilométer kapta meg. Megfelelő állapotban csupán 1388 kilométert, az utak kevesebb mint öt százalékát találták a szakértők. A jó minősítést pedig 2717 kilométer, a hálózat kilenc százaléka érdemelte ki. Az ellenőrzést csak 82,4 kilométer közút kerülte el.

A legtöbb, 1472 kilométer rossz útja Szabolcs-Szatmár-Bereg, a legkevesebb, 447 kilométer Heves megyének van. Jó útból viszont Pest megyében van a legtöbb - igaz, az autósok itt is csak 340,8 kilométeren roboghatnak zavartalanul.

A magyar utak túlkorosak: a hálózat átlagéletkora negyven év, a burkolatoké pedig meghaladja a húsz évet. A szakaszok többségének legfelső burkolatrétegét utoljára 20-25 éve újították fel. Ez egy évtizeddel több a többnyire alkalmazott aszfaltburkolatok elvárható élettartamánál.

Kátyúbúl 2007-ben 450 ezret szüntettek meg a közútkezelők. Ez akkor 4,3 milliárd forintba került. Egy évvel később 575 ezer kátyút kellett betömni az állami közutakon, mintegy hatmilliárd forintért. Tavaly pedig már 6,3 milliárd forintot költöttek 740 ezer ilyen úthiba felszámolására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Új Magyarország fejlesztési terv regionális operatív programja (ROP) keretében 50 milliárd forintot használtak fel 73 projektben 180 útszakasz 1100 kilométerének felújítására. Tavaly év végéig ebből 159 szakasz 1003 kilométerét átadtak a forgalomnak. További 21 útszakasz 76 kilométere a tervek szerint az idén tavasszal készül el. Emellett az elmúlt két évben az Útpénztár 30,5 milliárd forintjából 950 kilométer fő- és mellékutat építettek át, hatmilliárd forintot pedig 151 közúti híd felújítására költöttek.

A két év alatt felújított kétezer kilométernyi út nem kevés. Ha azonban az utak rendbetételének üteme nem változik, a Magyar Közút (vagy utódszervezete) még 15-20 év múlva is az úthálózat ma meglévő hibáinak kijavításán dolgozik majd. Márpedig egyelőre nincs garancia arra, hogy a kormány a következő években többet költhet az ország útjaira. A ROP keretében 2009-2010-re összesen 1300 kilométer mellékút felújítását tervezik. A 2013-ig tartó akciótervben mintegy 200 milliárd forint felhasználásával számolnak. Ezt fejelhetik meg az Útpénztár forrásai. Ezekről azonban egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az idén tavasszal nyolcmilliárd forintból 600 kilométeren javítanák az utak burkolatát, és az év végéig 1,6 milliárd forintot fordítanak 30 híd felújítására.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem