Hogyan turbózhatod fel a lakásod szinte ingyen?

Pénzcentrum
2008. október 22. 12:00

Az elmúlt napokban a hitelpiacon bejelentett szigorítások nem könnyítették meg azok dolgát, akik túl szeretnének adni a lakásukon. A lehetséges vásárlók köréből eltűnhetnek azok az érdeklődők, akik a megváltozott feltételrendszer következtében hitelképtelenné váltak. Aki a leszűkült vevőkör ellenére gyorsan túl szeretne adni a lakásán, annak adunk néhány pénztárca kímélő megoldást, melyek a lakás összképét mégis nagyban javítják.

Arra vonatkozó statisztikák egyelőre nem állnak rendelkezésre, hogy a nemzetközi pénzügyi helyzet romlása a hitelezés visszaszorításán keresztül hogyan módosíthatja a lakások értékét, a piaci szakértők szerint azonban hazánkban nem alakult ki olyan árbuborék, melynek kidurranása most komoly visszaesést eredményezne.

Ahhoz, hogy a lakás felkeltse az érdeklődők figyelmét, néhány alapvető felújítási munkálatot mindenképpen érdemes elvégezni. Nem szükséges a lakást teljesen felforgatni, de a kisebb meghibásodásokat fontos kijavítani, ezzel kisebb támadási felületet hagyunk az áralku során.

Próbáljunk meg olyan költségtakarékos megoldásokat keresni, melyek segítségével nem csak barátságosabbá tesszük az otthonunkat, hanem esetleg még valamennyivel drágábban is tudunk rajta túladni.

Túlzás lenne azt állítani, hogy egy egyszerű festéssel nagymértékben fokozhatjuk a lakásunk értékét, de a szükséges beruházás nagyságához képest érdemes lehet felfrissíteni a falakat, különösen eladás előtt. Egy-két vödör festék és a szükséges ecsetek és hengerek beszerzése alig párezer forintból megoldható, ha magunk végezzük a munkálatokat.

Minimális ráfordítással könnyen eltűntethetjük a repedéseket, a karcolásokat és az egyéb esztétikai hibákat. A kijavított felületre felvitt friss bevonat tiszta és világos hatást kelt, ami könnyebben elnyerheti az érdeklődő tetszését. Ne felejtsük el elsőként a bejárati ajtót rendbe tenni, mivel a potenciális vevők ezen keresztül érkeznek majd a lakásunkba és fontos, hogy a bejárat külleme jó benyomást keltsen.

Az érkezést követően 15-20 másodpercig tartsuk szóval az érkezőket, ezalatt hozzászokik a benti fényviszonyukhoz a szemük, így elkerülhető a hirtelen betoppanásnál tapasztalható erős kontraszt. Nagyon fontos a festés utáni nagytakarítás, ne hagyjunk festékfoltokat a lambérián, a csempéken, vagy a kapcsolókon.

A javítási munkálatok legyenek összhangban, teljesen felesleges újraburkolni a fürdőszobát, ha tudjuk, hogy a vezetékrendszernek apró hibái vannak. Ezzel nem tudjuk eltüntetni a hibát, hanem csak további bosszúságokat okozunk a majdani tulajdonosnak.

A rezsivel kapcsolatban jegyezzük le az előző hónapok fogyasztásait és összegezzük a számlákat. A pontos végösszeget csak így tudjuk megállapítani, mert a becslések komoly eltéréseket mutathatnak a tényadatokhoz képest. Különítsük el a téli és a nyári hónapok fogyasztását, ebből pontos következtetéseket tudunk levonni a fűtési költségre, illetve annak emelkedésére vonatkozóan.

Ha megfogadjuk az alapvető tanácsokat, mielőtt piacra dobjuk a lakásunkat, akkor azon csak nyerhetünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vevők egy 1 forint értékű hiba esetén két forintot szeretnének lealkudni a vételárból, ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények várják az érdeklődőket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne hanyagoljuk el a lakásunkat, hanem a nagytakarítások idején alaposan tisztítsuk meg a csöveket, a padlót és a nyílászárókat. 3-5 évente végezzünk kisebb felújítást, ezzel megelőzhetjük a nagyobb amortizációt és tovább marad értékálló az ingatlanunk.

Az emelkedő energiaárak idején amennyiben lehetséges, próbáljuk meg lecserélni az elavult rendszereinket energiatakarékos, modern eszközökre. Ha a fűtés és a meleg víz rendszerünk ezt nem teszi lehetővé, akkor a világító testekben az energiatakarékos izzók használatával már tettünk egy lépést a környezetünk védelmében.

A nyílászárók szigetelésével csökkenthetjük a fűtési költségeket, a nagy energiaigényű bojlereket takarékosabb megoldásokra cserélhetjük. Amennyiben marad a bojler, akkor is tanácsos alacsonyabb hőmérsékletre állítani, hogy ne egye az áramot, a zuhanyzás és fürdést során úgyis engedünk hozzá hideg vizet is.

Ezekkel nem csak a vevőnk számára tesszük barátságosabbá a környezetet, hanem energiát spórolhatunk meg és közvetve hozzájárulunk a környezetünk védelméhez is. Amíg az energiaárak nem voltak ilyen magasak az emberek törődtek ennyit a fogyasztással, mára azonban kulcsfontosságú kérdés lett egy lakás pontos energiaigénye.

Egy szobát modern színben való feltüntetéséhez nem kell több mint néhány új kellék, egy fúró, csavarok és egy csavarhúzó. egy korszerű polc, vagy néhány új függöny teljesen más küllemet kölcsönözhet még egy kevésbé jó állapotban lévő lakásnak is. A régi ajtókon elég csak kicserélni az ütött-kopott kilincseket egy újra és máris másképp néznek rá az emberek. Ha tartozik az ingatlanunkhoz kert, vagy kertrész, akkor néhány új növénnyel feldobhatjuk a külső teret.

Az ötleteket ingatlanos szakértők hosszú évek alatt szerzett tapasztalatai alapján állítottuk össze. Aki ezeket a tanácsokat megfogadja, méltán számíthat magasabb vételárra, vagy rövidebb értékesítési időre az eladás során.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem