7 °C Budapest

Kiderült: ennyi hálapénzt "kell" adni a fővárosban, és vidéken

Pénzcentrum
2016. február 17. 05:50

Bár egy gyermek vállalása nem csak anyagi kérdés, fontos tisztában lenni azzal, hogy jelentős anyagi vonzattal jár. Már a kicsi születése előtt akár több százezer forintos is lehet a kiadás. A Pénzcentrum most kiszámolta, mennyibe is kerül, ha egy pár úgy dönt, jöhet a baba.

Természetesen egy gyermek vállalása nemcsak anyagi kérdés, de fontos tisztában lenni azzal, hogy mindenképpen jelentős anyagi vonzattal jár. Már a kicsi születése előtt akár több százezer forinttal kell számolni, a gyerek felneveléséről nem is beszélve.

A terhesség is sok pénzt felemészt

Az orvosi vizsgálat, a terhesvitaminok, az egészségesebb életmód, a kórházi díjak és az esetlegesen adott hálapénz összege alkalmanként akár több tízezer forintra is rúghat. Ráadásul mivel a terhességi vizsgálatokat rendszeres gyakorisággal kell végezni, már a kicsi megszületése előtt akár több százezer forintos kiadásunk lehet. Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben!

Áldott állapotban megnövekszik a kismamák vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-szükséglete, így a kismamáknak a saját, és a baba egészsége érdekében ajánlott vitaminokat szedni a terhesség ideje alatt. Az árak között viszonylag nagy a különbség, körülbelül havi 2-6 ezer forinttal kell számolni.

Külön erre kifejlesztett terhes vitaminok például az Elevit Pronatal N 30 darabos kiszerelése 2869 forintért, a Gravida - Béres terhesvitamin 90 darabos változata 6388 forintért, a Femibion magzatvédő vitamin 30 darabos kiszerelése 3790 forintért, vagy az Elevit Plus 30 darabos vitamin 3189 forintért.

A ruházkodás szintén sokba kerül, ugyanis nemcsak a kisbabának, hanem a kismamának is öltözködni kell. Egy szoptatós melltartó például 4 ezer forint körül van, egy kismamaruha legalább 5 ezer forint, egy kismamalegging pedig akár 7-8 ezer forintot is kóstálhat.

A terhesség alatt többféle vizsgálaton is át kell esnie a kismamáknak, ami szintén rengeteg pénzt elvihet. Többek között EKG-t készítenek, megmérik a vérnyomást és általános fizikális vizsgálatot is végeznek. Rendszeresen nézik a testsúlyt, a vérképet, a vércukorértéket, illetve vizeletet is. Ellenőrzik a méhszáj és a méhnyak állapotát, végeznek non-stressz tesztet, illetve különböző genetikai szűrővizsgálatokat, hogy bizonyos betegségeket ki tudjanak zárni.

A terhesgondozás, szülészeti ellátás költségeit itthon fedezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ennek ellenére már a vizsgálatok alkalmával is sokan csempésznek borítékot az orvosok zsebébe. Míg ilyenkor az összeget az anyukák határozzák meg, választott orvosnál, vagy magánkórházakban fix összegek vannak.

Egy fogorvosi vizsgálat például 5 ezer forint körül van, egy 2D-s terhességi ultrahang 16 ezer forint, míg egy komplett terhesgondozási csomag rendszeres vizsgálatokkal 290 - 490 ezer forint is lehet.

Szülésnél (is) bevett szokás a hálapénz

Dr. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint a hálapénz bevett szokás Magyarországon:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ma már egyfajta státusszimbólumnak számít, hogy valaki szülészorvost választ magának, és van is erre egy lakossági igény. A társadalmi középosztálytól felfelé a többség megkért szülésszel dolgozik

Elmondása szerint jelentős különbség van a hálapénz összegében fővárosi, és vidéki viszonylatban. Budapesten, illetve az ország középső részében valamivel magasabbak a fizetések, ami a hálapénz összegén is meglátszik.

A szegényebb rétegnek nem sok pénze van, amit a borítékba tudna tenni, ennek ellenére a legtöbben mégis megpróbálnak valamennyit adni az orvosnak.

Ebből kifolyólag a hálapénz összege néhány ezertől akár több százezer forintig is terjedhet. Ugyanakkor elmondható, hogy nincs egy konkrét összeg, a kismamák legfőképp egymás között beszélik meg a tarifát.

Mivel a hálapénzekről, és az orvosoknak fizetett pénzekről nem sok szó esik nyíltan, ezért lakossági bejelentések alapján megnéztük, átlagban mennyit fizetnek zsebbe a leendő szülők.

A bejelentett összegek alapján is jól látszik a vidék-főváros közötti különbség. Míg vidéken átlagban 5-100 ezer forint között volt a borítékban átadott összeg, addig a fővárosban 50-200 ezer forinttal hálálták meg a sikeres szülést.

Érdemes említést tenni a magánkórházakról is, ahol mindennek fix ára van, és mindenről számlát adnak, a hálapénz viszont nem elfogadott. Az árak 315 ezer és 1,2 millió forint között mozognak, attól függően, hogy természetes úton, vagy császármetszéssel jön világra a baba, illetve hogy milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe és fogadott orvosnál szülünk-e.

Az igazán nagy kiadás azonban csak a kicsi születése után jön, több felmérés is azt igazolja, hogy egy gyermek vállalása a születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 13-15 millió forint plusz költséggel is járhat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem