22 °C Budapest

Túl a mélyponton a biztosítók

Pénzcentrum
2010. február 18. 10:51

Túljutott a mélyponton, de még nem került ki a válságból a magyar biztosítási piac -közölte ma Trunkó Barnabás, az idén húszéves Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) főtitkára. A szervezet legfrissebb statisztikáit ismertetve elmondta: 2009 a válság éve volt a piacon, hisz a 2008-as 4%-os esés után 7.32%-kal csökkent a piac díjbevétele 2009-ben. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló új szabályozás egyik pontja miatt Alkotmánybírósághoz fordul a szervezet.

A PSZÁF hasonló statisztikáit alábbi cikkünkben mutattuk be:

2010.02.18 06:10
Életbiztosítások: itt a feltámadás?

Túl a mélyponton

A válságon még nem, a mélyponton viszont túljutott a biztosítási szektor - közölte Trunkó Barnabás. A nem-életbiztosítási díjbevételek a MABISZ statisztikái szerint kissé meghaladják az életbiztosítási díjbevételeket, holott az egészséges arány a nyugati tapasztalatok szerint 60-40% lenne az életbiztosítások javára. A piaci csökkenés ellenére 11 biztosítónál nőtt a díjbevétel - ismertette a főtitkár.

Ugyanazok a legnagyobbak

Némi átrendeződés történt a piacon: a Groupama-Garancia feljött a harmadik helyre, az Aegon negyedik, az ING pedig az ötödik helyre került. Az első két hely változatlan: az Allianz a legnagyobb, a Generali-Providencia pedig a második. 11.3 millió biztosítási szerződés van ma hatályban Magyarországon, az egy főre eső biztosítási díj 330 euró volt, mintegy tizede az európai átlagnak.

Jönnek vissza a unit-linked termékek

Az életbiztosítási üzletágban 10.9%-kal csökkentek a díjbevételek, a pénzügyi krízisnek legjobban kitett unit-linked biztosítások díjbevételének csökkenése pedig 13.1%-os, az egyszeri díjasok ezen belül 26%-kal estek vissza, biztató jel azonban, hogy az év második felében már jobban alakult, mint az első. A nem-életbiztosításokat érzékenyen érintette az autó- és ingatlanpiac visszaesése.

Van még tennivaló

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jövőbe tekintve a vállalkozások biztosítása és az egészségbiztosítás területén van még a legtöbb tennivaló a MABISZ főtitkára szerint, és egy konszolidációs időszak után 2-3 év után térhetünk vissza a válság előtti növekedéshez. Kihívásként számolni kell azzal, hogy erősödik az állami szabályozás, a fogyasztóvédelem előtérbe kerül, ezen túl tovább kell erősíteniük a biztosítóknak költséghatékonyságukon. Az internet szerepe tovább erősödik, még átláthatóbbá téve a termékeket és egyszerűbbé téve a szerződéskötést.

Probléma a kgfb körül

Ami a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást illeti, a sok szempontból utolsónak hirdetett kampányban 952 ezer ügyfél váltott biztosítót a tavalyi évben, félmillióan saját biztosítójuknál kötötték újra szerződésüket. Van egy megoldandó feladata még a MABISZ-nak ebben a szegmensben: a még hatálybalépése előtt módosított új törvény április 1-jétől "hatósági" feladat elvégzésére kötelezi biztosítókat: ha úgy ítélik meg, hogy a kárt szenvedett gépjármű a forgalomban való részvételre alkalmatlannak tekinthető, 8 napon belül értesítenie kell a közlekedési hatóságot, amely műszaki vizsgálatra rendeli be a károsultat. A műszaki vizsgálat eredményének közléséig a biztosító a kár nettó összegének csak a 60%-át téríti meg. A MABISZ szerint ez súlyosan sérti az autósok érdekeit és a kártérítési jog általános szabályait, megnehezíti és jelentősen meghosszabbítja a biztosítók kárrendezését. A MABISZ a jogszabály miatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

2010.02.12 08:54
Műszaki vizsgára küld a biztosító? - Na ne!

TKM: a növekedés záloga

Kozek András, a MABISZ TKM Bizottságának tagja elmondta: húsz éves időtávon előforduló 5 százalékpontos TKM-különbség több millió forintos eltérést jelenthet az ügyfelek számára, ezért is jó, hogy a biztosítók ezt egy egységes mutató formájában nyilvánosságra hozták. Ahhoz, hogy növelni lehessen a biztosítások megtakarítási szerepét, erősíteni kell az ügyfelek bizalmát, s ehhez nagyban hozzájárult a TKM bevezetése. A biztosítási termékfejlesztésre már most hatással van ez a növekedés irányába mutató eszköz - emelte ki Kozek.

2010.01.06 15:45
Mennyit buksz a biztosításodon? - Megérkeztek a számok

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem