Sokkoló, amit most közöltek az időjárásról: ennek még természeti katasztrófa is lehet a vége?

Pénzcentrum2024. április 17. 19:00

Véget ért az El Niño időjárási jelenség, amely a globális hőmérséklet rekordmagas szintre emelkedéséhez járult hozzá. Tudósok azonban bizonytalanok abban, hogy mi következik most, s hogy az mit jelent majd éghajlatváltozás szempontjából.

Az El Niño időjárási jelenség, mely hozzájárult a globális hőmérséklet emelkedéséhez, véget ért - jelentette az Ausztrál Meteorológiai Hivatal, melyet a BBC szúrt ki. A Csendes-óceán felszínének lehűlése utal arra, hogy ez a természetes jelenség, mely tavaly júniusban kezdődött és a tengerfelszíni hőmérséklet növekedését okozta, megszűnt. Ennek ellenére a tudományos közösség bizonytalan a jövőbeli fejleményekkel kapcsolatban.

A globális havi hőmérsékleti rekordok sorozata aggodalmakat vet fel egy lehetséges gyorsabb éghajlatváltozási szakasz kezdetével kapcsolatban. Az El Niño hatásainak elmúltával várhatóan kiderül, hogy a nemrégiben mért magas hőmérsékletek az éghajlatváltozás felgyorsulásának jelei-e. 

A csúcspontját az elmúlt évben elérő El Niño miatt megdőlt globális átlaghőmérsékleti rekordok után most egy féléves vagy La Niña fázis (ekkor nő a csapadék mennyisége Indonézia fölött, míg csökken a Csendes-óceán középső és keleti részén) következhet. Amerikai kutatók szerint nagy az esélye annak, hogy nyár végére vagy őszre La Niña alakul ki, ami aktív hurrikánszezonhoz vezethet az Atlanti-óceánban és lassíthatja a globális felmelegedés ütemét.

Azonban az Ausztrál Meteorológiai Iroda óvatosságra int ezen előrejelzésekkel kapcsolatban. Kiemelik, hogy a jelenlegi globális óceáni állapotok példátlanok, így korábbi események alapján nehezen lehet pontos előrejelzéseket készíteni. Ez azt sugallja, hogy bár a La Niña bekövetkezte jelentős hatást gyakorolhatna az időjárásra és az éghajlatra világszerte, még mindig sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban.

Címkék:
otthon, időjárás, hőmérséklet, előrejelzés, globális felmelegedés,