Friss jelentés Izraelből: elakadtak a tárgyalások, esélytelen a béke

Pénzcentrum2024. április 14. 11:58

A Moszad szerint zátonyra futottak a tárgyalások a Hamász terrorszervezettel, miután az elutasította a fogolycserét. Így a háború tovább folytatódik Izrael és Palesztina között.

A Hamász elutasította Izrael október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokat palesztin biztonsági foglyokra kicserélő és fegyverszüneti javaslatát - jelentette be az izraeli külföldi biztonsági szolgálat, a Moszad vasárnap. Eszerint a Hamász a tárgyaláson a közvetítő felekhez eljuttatott válasza bizonyítja, hogy nem akar alkut.

A fogolycsere és tűzszüneti tárgyalásokon három ország, Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői közvetítenek a felek között. A tárgyalópartnerek javaslata szerint a még halottnak nem nyilvánított kilencvenhét túsz közül negyvenet engednének szabadon izraeli börtönökben fogva tartott több száz biztonsági fogolyért cserébe. Indítványuk a gázaiak humanitárius segélyezését is magában foglalta.

A Moszad szerint a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje továbbra is kihasználja az Iránnal fennálló feszültséget, a harcterek egyesítésére és a térségbeli feszültség általános kiterjesztérése törekszik.

Az iszlamista szervezet ehhez képest folyamatosan azt kommunikálja, hogy ragaszkodik a teljes tűzszünethez, vagyis a háború befejezéséhez, és az izraeli hadsereg (IDF) Gázai övezetből történő teljes kivonásához. Emellett a Gázába nyújtott humanitárius segélyek növelését, valamint az övezet északi részéből evakuáltak visszatérését követelik Izraeltől.

Címkék:
világ, izrael, háború, palesztina, hamasz, gázai övezet,