Végleg búcsúzhatnak kedvenc síterepeiktől a magyarok: ezt már nem lehet visszafordítani

Pénzcentrum2024. április 7. 16:34

A folyamatos melegedés miatt már 50 év sincs hátra, míg a többek közt hegyeiről híres Ausztriában egy gleccser sem lesz, ahol síelni lehetne.

A jelenlegi olvadási tempóval 50 éven belül eltűnnek a gleccserek Ausztria hegyvidékéről. Az Osztrák Alpesi Klub mérései 93 gleccser gyors zsugorodását mutatták csak 2021 óta - írja az Euronews.

A mérések szerint a leginkább a a Pasterze-gleccser húzódott vissza (203 méterrel lett kisebb), a második helyen pedig a Rettenbachferner-gleccser található, ami 127 métert fogyott ez idő alatt. Andreas Kellerer-Pirklbauer, a salzburgi gleccserfelmérő szolgálat vezetője elmondta, hogy gyakorlatilag fél évszázadnál is kevesebb idő már, mire nyugati szomszédunk szinte teljesen jégmentessé válik.

Néhány évtizeden belül eltűnnek az osztrák gleccserek. Árnyékos helyeken - talán a Glockner-gleccsernél az északkeleti oldalon, az Oetztal-völgyben maradhatnak foltok. De 'de facto” 40-45 év múlva egész Ausztria nagyjából jégmentes lesz

- mondta a szakember. A Pénzcentrum is írt korábban a síparadicsomok nehéz helyzetéről, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címkék:
síelés, ausztria, világ, idő, osztrák, kedvenc, melegedés,