Vészesen fogy Kanada híres édessége: végleg eltűnhet a boltok polcairól a juharszirup?

Pénzcentrum2024. március 26. 19:02

Kanada egyedülálló juharszirup-tartaléka az elmúlt 16 évben egyszer sem csökkent ilyen alacsony szintre, ez pedig aggodalmakat vet fel az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatban. Szakértők szerint a tartalék csökkenése rövid távon nem befolyásolja sem a juharszirup elérhetőségét, sem az árát - közölte a BBC.

Kanada egyedülálló juharszirup-tartaléka történelmi mélypontra süllyedt, ami az éghajlatváltozás kontextusában aggodalmakat kelt a világszerte közkedvelt édesítőszer jövőjével kapcsolatban. A Québecben található tározó évi 133 millió font juharszirup tárolására képes, ám 2023-ban a tartalék mindössze 6,9 millió fontra (3,1 millió kg) csökkent. A szakértők szerint a hiány oka egyrészt a növekvő keresletben, másrészt a termelést zavaró melegebb időjárásban keresendő. A csökkenés ellenére azt állítják, hogy ez rövid távon nem fogja befolyásolni a juharszirup fogyasztói árát vagy elérhetőségét.

Mivel a juharszirup termelése nagyban függ az időjárástól, a tartalék ingadozása nem számít ritka jelenségnek. A juharsziruptermelés szezonja március elejétől április végéig tart, emellett befolyásolja azt az éjszakai fagy, valamint a nappali enyhébb időjárás egyensúlya is. Az elmúlt évek során tapasztalt melegebb tavaszok csökkentették a termelést: 2021-ben például 21%-kal kevesebb juharszirupot gyűjtöttek, mint az azt megelőző évben.

A termelés csökkenése mellett növekszik az arany színű édesítő iránti kereslet is. Kanada 2021-ben rekordmennyiségű, összesen 161 millió font juharszirupot exportált szerte a nagyvilágba. Doré-Ouellet szerint ez részben Quebec erőfeszítéseinek köszönhető, amelyek célja a kanadai juharszirup külföldi népszerűsítése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt év rendkívül meleg tele után optimalizmusra ad okot az idei korán kezdődő és még mindig tartó gyűjtési szezon. Az előrejelzések Québec-szerte biztatóak, reményt adnak a tartalék újbóli felépülésére, amelyben nagy szerepet játszik az elmúlt három évben kiadott 14 millió új csap is. Doré-Ouellet hangsúlyozza továbbá azt is, hogy egy többéves folyamatról van szó, ezért nem gondolja, hogy a következő szezon döntene Kanada legikonikusabb exportcikkének sorsáról.

Címkék:
gazdaság, klímaváltozás, táplálkozás, szakértők, globális felmelegedés, kanada,