Ők követték el a moszkvai terrortámadást: már legalább 60 ember meghalt, 145-en megsérültek

Pénzcentrum2024. március 23. 08:43

Az Iszlám Állam vállalta magára a Moszkvában történt terrortámadást. Egy koncerten fegyveresek legalább 60 embert megöltek és 145-öt megsebesítettek, ami a 2004-es beszláni tragédia óta az oroszországi legvéresebb esemény Oroszországban. Szijjátó Péter szerint magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásuk.

Mint arról beszámoltunk, pénteken este Moszkvában egy koncerten fegyveres támadás történt, a Reuters szombat reggel azt írja, legalább 60 ember vesztette életét, és további 145 sérült meg. Az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget a merényletért, amely a 2004-es beszláni tragédia óta az oroszországi legvéresebb támadásnak számít. A Crocus City Hallban történt lövöldözés során a fegyveresek a civileket célozták meg, akik éppen a "Piknik" szovjet rockegyüttes fellépésére vártak.

A helyszínről készült videófelvételek tanúsága szerint az emberek pánikszerűen próbáltak menekülni a lövések hallatán. Egy szemtanú beszámolója szerint hirtelen lövéshullámok zaja töltötte be a teret, ami után az emberek sikoltozva rohantak a kijáratok felé.

Az orosz hatóságok szerint a halottak száma meghaladja a hatvanat, míg az egészségügyi tisztviselők által közölt adatok szerint mintegy 145 ember szenvedett sérüléseket, közülük sokan válságos állapotban vannak. A Kreml közlése alapján Vlagyimir Putyin orosz elnököt részletesen tájékoztatták az eseményekről.

Az Iszlám Állam által közzétett nyilatkozat szerint harcosaik Moszkva külvárosában hajtották végre a támadást, "több száz embert megölve és megsebesítve". Az amerikai hírszerzés megerősítette az Iszlám Állam felelősségvállalását, és arról számolt be, hogy előzetesen figyelmeztették Oroszországot egy lehetséges támadásra.

A biztonsági intézkedéseket jelentősen megszigorították Oroszországban: minden nagyszabású nyilvános rendezvényt töröltek, és fokozták a repülőtereken és más fontos infrastrukturális pontokon való ellenőrzést. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a terrortámadást, amelyet világszerte sokan elítéltek és amelyre nemzetközi részvét nyilvánítása is érkezett.

A Portfolio pedig arról írt,a szemtanúk beszámolói szerint 5-10 fegyveres támadta meg koncerthelyszínt, ebből 4 elmenekült a tetthelyről. Az orosz hatóságok jelentése szerint megtalálták az elkövetők autóit a parkolóban. A járművekhez tűzszerészeket is hívtak, akik átvizsgálták őket. A beszámolók szerint további robbanóanyagot találtak a járművekben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szijjártó: nem tudni magyar áldozatról, sérültről

Magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásunk - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai terrortámadásra reagálva a Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint a nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak.

A konzuli védelemre regisztrált állampolgárainkat értesítettük és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követjük az eseményeket

- írta a miniszter. Hozzátette: a konzuli szolgálat sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára.

Címkék:
oroszország, terror, terrortámadás, világ, orosz, terrorizmus, terrorcselekmény, moszkva,